Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Expertná skupina EK žiada reformu potravinových systémov



Expertná skupina Európskej komisie zložená zo 14 odborníkov v oblasti potravinárskej, poľnohospodárskej a výskumnej politiky vypracovala na podporu Stáleho výboru pre poľnohospodársky výskum (SCAR) novú správu o výskumnej politike v oblasti potravinárstva a poľnohospodárstva s názvom „Odolnosť a transformácia“.

V správe sa odborníci naliehavo dožadujú opatrení v súvislosti s jedným z najviac neriešiteľných problémov, na ktoré upozorňuje pandémia COVID19 – potravinovou neistotou v Európe i mimo nej. Nová správa, ktorá obsahuje 17 sprievodných dokumentov, detailne opisuje zložitosť a naliehavosť problémov s výrobou a dodávkami potravín a požaduje, aby výskum a inovácie dopomohli k zmenám v potravinových systémoch po celom svete.

Taktiež opisuje, čo je potrebné z dlhodobého hľadiska zmeniť, ak sa máme zotaviť z krízy spôsobenej pandémiou COVID-19. EÚ už podnikla ambiciózne kroky, napríklad prijatím záväzku, vďaka ktorému sa má stať do roku 2050 uhlíkovo neutrálna, ako aj celou škálou nových politík, programov a právnych predpisov, ktoré budú poháňať jej ekologické dohody, biodiverzitu, systém z „farmy na stôl“ a plány obehového hospodárstva.

Ich konečný úspech však bude vo veľkej miere závisieť od európskeho výskumu a inovácií. Správa rovnako podrobne popisuje, ako by mal na problematiku zareagovať nový rámcový program Horizon Europe s rozpočtom vo výške 95,5 miliárd EUR.

Celý článok si môžete prečítať tu.

Viac informácií: