Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Rada Európskej Únie sa vo svojich prioritách do konca roka bude snažiť predĺžiť financovanie European Fund for Strategic Investments (EFSI)



<img src=/growth.jpg />

Hlavnými bodmi, ktorými sa Rada Európskej Únie bude zaoberať do konca roka 2016 sú podľa jej najnovších vyhlásení migračná kríza, konferencia COP 22, ktorou pokračuje v implementácií Parížskej dohody a taktiež bude pracovať na predĺžení European Fund for Strategic Investments (EFSI) do roku 2020.

 

EFSI je iniciatíva, ktorá vznikla v spolupráci Európskej investičnej banky, Európskeho investičného fondu (spolu nazvaných aj ako EIB group) a Európskej komisie s cieľom mobilizovať financovanie pre strategické investície. Program má vyhradených 16 miliárd eur z rozpočtu EÚ a 5 miliárd eur z Európskej investičnej banky. Ich financovanie sa zameriava na projekty strategickej infraštruktúry (digital, doprava a energetika), vzdelanie, výskum, inovácie, obnoviteľné zdroje energie či podporu malých podnikov. Patria tu aj projekty s vyšším rizikovým profilom v porovnaní s aktivitami, ktoré EIB bežne podporuje. EFSI je iba jeden z troch hlavných pilierov tzv. Investičného plánu pre Európu, ktorý bol vytvorený v Novembri 2014. Mal za úlohu oživiť nízky ekonomický rast po finančnej kríze v podobe nových investícií, obnoviť konkurencieschopnosť EÚ a vytvoriť nové pracovné pozície. Výška investícií je odhadovaná vo výške 315 miliárd eur po dobu troch rokov. Správa vydaná Európskou Investičnou Bankou ukazuje, že doposiaľ dosiahli vložené prostriedky už prekročili hranicu prvých 100 miliárd eur. Finančné investície sa dotkli všetkých sektorov ekonomiky, 25% investícií bolo vyhradených na vedu, výskum a inovácií, 26% do podpory malých podnikov. 23% putovalo do energetického sektoru a 12% získalo odvetvie digital.

 

Viac informácií tu.

 

Credits to pixabay.com