Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Služba CleanSeaNet už desať rokov zabezpečuje ochranu európskych oceánov a morí



<img src=/emsa-cleanseanet-brochure_2-0_web.jpg style=“display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;“ width=“522″ height=“325″ />

Európska agentúra pre námornú bezpečnosť (EMSA) oslavuje 10. výročie založenia služby CleanSeaNet, jednej zo svojich vlajkových služieb. Systém CleanSeaNet, ktorý funguje od roku 2007, je satelitná paneurópska služba sledovania úniku ropy a plavidiel, ktorá spracováva obrazy prichádzajúce zo satelitov družice Synthetic Aperture Radar (SAR) – ako sú napríklad satelity Copernicus Sentinel-1A / B – na identifikáciu a sledovanie znečistenia ropou na monitorovanie náhodného znečistenia v núdzových situáciách a na identifikáciu prípadných znečisťovateľov v prípade náhodného alebo úmyselného znečistenia.

Cieľom služby je posilniť vnútroštátne reťazce operačnej reakcie na náhodné úniky a zámerné vypúšťanie z lodí. Poskytuje informácie vnútroštátnym orgánom v 34 pobrežných štátoch za menej ako tridsať minút po získaní satelitných snímok. Minulý týždeň sa konala konferencia v priestoroch Európskej námornej bezpečnostnej agentúry (EMSA) a bola zverejnená publikácia na pamiatku desiatich rokov úspešných aktivít.

Satelity poskytujú vynikajúce a presné snímky o dianí na planéte Zem – ktorej moria a oceány tvoria väčšinu „modrej planéty“. Okrem toho však odhaľujú aj menej príjemné aspekty: tisíce ton ropy sa uvoľňujú (náhodne alebo úmyselne) lodnými plavidlami do našich oceánov každý rok. Hoci vieme, že to nie je jediné nebezpečenstvo pre naše oceány, je to jeden z hlavných problémov európskych a národných pobrežných orgánov.

V Európskej únii potvrdzuje význam ochrany morí neustále úsilie inštitúcií, agentúr a služieb o ochranu morských biotopov, koordináciu činností, ktoré sa okolo nich vyvíjajú, a vývoj nových technologických nástrojov schopných reagovať na znečistenia mora a degradácie ekosystémov. Spoločnosť CleanSeaNet, ktorú prevádzkuje Európska námorná bezpečnostná agentúra (EMSA) od roku 2007, je dobrým príkladom satelitných nástrojov EÚ dostupných na ochranu našich oceánov.

CleanSeaNet je celoeurópska služba sledovania úniku ropy a plavidiel, ktorá spracováva obrazy prichádzajúce zo satelitov družice Synthetic Aperture Radar (SAR) – ako sú napríklad satelity Copernicus Sentinel-1A / B – na detekciu možných únikov ropy na hladine mora, počas mimoriadnych udalostí a identifikovať potenciálnych znečisťovateľov buď v prípade úmyselného alebo náhodného znečistenia. Satelitné radarové systémy vyžarujú elektromagnetické signály, ktoré „osvetľujú“ oceánsky povrch. Radarové signály sa potom odrazia späť na satelit. Kapilárne vlny, ktoré vytvára vietor na hladine mora, sú dôležitým faktorom, ktorý umožňuje službu CleanSeaNet. Tieto vlny odrážajú signály späť na satelit. Niektoré látky, napríklad olej, vyhladzujú povrch mora a znižujú úroveň signálu vráteného na satelit. Po downlinkingu je signál spracovaný službou CleanSeaNet do obrazu. Možné ropné škvrny sa objavujú na takomto obrázku ako tmavé oblasti, kým nádoby a olejové plošiny sa javia ako jasné škvrny.

Od samého začiatku má služba CleanSeaNet výslovný účel poskytovania podpory pri náhodných veľkých znečisťujúcich udalostiach. Našťastie sa v Európe nevyskytli žiadne prípady znečistenia spôsobené rozsiahlou škálou od nehody s tankerom Prestige v roku 2002, ale služba CleanSeaNet bola pravidelne aktivovaná, aby monitorovala výskyt a vývoj neočakávaných incidentov ropných škvŕn. Služba CleanSeaNet oslavuje desať rokov činnosti, počas ktorej je k dispozícii v 23 pobrežných členských štátoch EÚ, 2 pobrežných štátoch EFTA, 3 kandidátskych krajinách EÚ, Holandskom Karibiku, Francúzskych Antilách, Grónsku a nakoniec aj v celej oblasti Stredozemného, Čierneho a Kaspického mora.

Desať najdôležitejších faktov o službe CleanSeaNet:
 

  •     Udržateľná, harmonizovaná a celoeurópska služba;
  •     Od apríla 2007 bolo dodaných 24.571 snímok;
  •     Bolo zistených 23.319 možných únikov / vypúšťaní;
  •     Celkovo sa monitoruje 4.300 miliónov km2;
  •     Prístup k údajom z 20 rôznych satelitov (12 satelitov s optickými snímačmi a 5 s radarovými snímačmi);
  •     Pri priemerných EO scénach pokrývajúcich 400 x 400 km sa analýza poskytuje za menej ako 30 minút;
  •     Doručené relevantným orgánom v 34 pobrežných štátoch;
  •     Optimalizuje využívanie prostriedkov dohľadu pobrežných štátov a je výrazne integrovaný do vnútroštátnych reťazcov reakcie na znečistenie;
  •     Vytvára jasný dlhodobý odstrašujúci účinok pre európske vody. Od roku 2007 do roku 2017 sa počet možných únikov / vypúšťaní zistených na 1 000 km2 znížil z priemeru o 11 na priemer 5, pretože CleanSeaNet predstavuje odstrašujúci prostriedok proti nezákonnému vypúšťaniu ropy;
  •     Podporované štáty EÚ reagovali na 31 náhodných škvŕn a mimoriadnych udalostí súvisiacich s ropou.

Viac informácií o službe CleanSeaNet nájdete na oficiálnej webstránke európskeho programu Copernicus