Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Seminár: Bioplasty v kontexte Európskej stratégie pre plasty v obehovom hospodárstve



<img src=podujatia/bioplastics.jpg style=“display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;“ />

Dňa 17. apríla 2018 sa v nových priestoroch Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli uskutočnil odborný seminár na tému „Bioplasty v kontexte Európskej stratégie pre plasty v obehovom hospodárstve“. Podujatie sa uskutočnilo v spolupráci medzi Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave, spoločnosťou Panara s.r.o., Styčnou kanceláriou SR pre výskum a vývoj v Bruseli (SLORD) a Stálym zastúpením SR pri EÚ.

Cieľom seminára bolo diskutovať o problematike plastov a plastového odpadu. Seminár sa zaoberal biodegradovateľným plastovým materiálom, jeho výrobou a vplyvom na životné prostredie v kontexte „Európskej stratégie pre plasty v obehovom hospodárstve“, ktorá bola prijatá 16. januára 2018. V priebehu podujatia bol predstavený nový bioplastový materiál – NONOILEN – biologicky rozložiteľný bioplast na trhu.

Na podujatí vystúpil <a href="/wp-content/uploads/buxus/PREZENTACIE/Alexy_bioplastics_and_circular_economy.pdf>prof. Pavol Alexy zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (STU BA), ktorý sa venoval otázke bioplastov v stredoeurópskom kontexte, ich klasifikácii a triedeniu. Podľa profesora sú plasty veľmi variabilný materiál s rozdielnymi chemickými vlastnosťami materiálov na báze polymérov a rozdielne charakteristiky neumožňujú spoločnú recykláciu s ohľadom na ich vlastnosti. Recyklácia vzhľadom na nutnosť použitia nového polyméru (50 – 60%) vytvára špirálu a nie celý obehový systém. „Bioplasty by mali mať vlastný recyklačný reťazec“, uviedol prof. Alexy. Biodegradácia umožňuje vzniknuté komponenty zapojiť späť do poľnohospodárstva, preto je dôležitý vývoj materiálov, ktoré budú degradovať v prirodzenom prestredí a nie v priemyselných kompostoch za vopred nastavených podmienok (teplota). Aktuálne však nie je možné nahradiť všetky syntetické plasty, pretože bioplasty nemajú potrebné vlastnosti (predovšetkým pri ich použití v potravinárstve a stavebníctve). Je potrebné posilniť výskum a vývoj v tejto oblasti, vytvoriť označovací systém, ktorý podporí efektívnu separáciu, ďalej je nutné zvýšenie miery recyklácie všetkých plastov, snaha o vytvorenie uzavretých cyklov a zvýšenie informovanosti u verejnosti.

<a href=/PREZENTACIE/Galambos_NONOILEN_presentation_17.4.2018.pdf>Miroslav Galamboš vo svojej prezentácii predstavil spoločnosť Panara s.r.o. a spoluprácu s STU BA. Spoločnosť vznikla za účelom komercionalizácie a produkcie materiálu. Nonoilen podľa Galamboša predstavuje materiál spĺňajúci všetky potrebné vlastnosti a kritériá, ktoré sú dnes v praxi reálne využiteľné. Materiál má vysoký potenciál a predstavuje jedinečnú možnosť nahradenia konvenčných plastov. Je však nutné vzdelávať potenciálnych zákazníkov pri jeho ďalšom využívaní. Nutnosť malých modifikácií v existujúcich výrobných procesoch je veľkým pozitívom. Podľa Galamboša je hlavným cieľom trvalo udržateľné riešenie pre produkciu polymérov.

<a href=/PREZENTACIE/Bockaj_new_aplication.pdf>Ján Bočkaj z STU BA opísal históriu bioplastov a dostupné materiály, ktoré sú komerčne produkované. V prípade vyvíjaného materiálu – Nonoilen – je dôležitá možnosť využitia štandardných výrobných liniek pri jeho spracovaní. Nový materiál môže byť podľa Bočkaja degradovaný pôdnymi mikroorganizmami a nie je nutné jeho priemyselné kompostovanie, čo predstavuje významný posun. Aktuálne dostupné materiály nie sú úplne z obnoviteľných zdrojov, v pôdnom prostredí sa plne rozkladá iba Nonoilen druhej generácie, čo je výhodné predovšetkým pri jeho využití v poľnohospodárstve a lesníctve. Podľa Bočkaja by použitie mohlo taktiež zjednodušiť nakladanie s jednorazovými obalmi (balenie potravín, jednorazové riady, príbory). Pre použitie vo farmácii a medicíne je nutné overiť aj ďalšie vlastnosti.

<a href=/PREZENTACIE/Kubus_CP_presentation_V_final.pdf>Vlasta Kubišová z Crafting plastics! studio predstavila využitie bioplastov v dizajne a kreatívnom priemysle. Bioplasty je možné podľa Kubišovej využiť v mnohých iných aplikáciách (ako nábytok, módne doplnky, hračky a pod.). Dôležité je budovanie vzťahu medzi zákazníkom a produktom, zvyšovanie spoločenskej zodpovednosti u zákazníkov, zodpovedná komunikácia výrobcu smerom k zákazníkom a tiež transparentnosť v komunikácii so zákazníkom.

Podujatie spojilo výskumných pracovníkov, tvorcov politík, zástupcov členských krajín EÚ a asociovaných krajín ako aj ďalšie zainteresované strany s cieľom diskutovať o alternatívnych zdrojoch výroby plastov, tzv. bioplastov a o vytvorení regulačného rámca pre plasty s biologicky rozložiteľnými vlastnosťami.

<a href=DOKUMENTY/agenda-workshop-17.4._2018_.pdf“>PROGRAM PODUJATIA

<a href=fotogaleria/feb998e0-a84c-48d9-9e05-c7fa9f4118bd.JPG>FOTO 1, <a href=fotogaleria/IMG_20180417_122055.jpg>FOTO 2, <a href=fotogaleria/efc55f98-d5c8-4326-9239-47672582c57c_1.JPG>FOTO 3, <a href=fotogaleria/ea437e2c-ccdc-4268-8538-cebc15deb6cc.JPG>FOTO 4