Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Európska komisia prijala štvrtú správu o stave energetickej únie



Dňa 9. apríla 2019 prijala Európska komisia štvrtú správu o stave energetickej únie. Budovanie odolnej energetickej únie s progresívnou politikou v oblasti klímy a energetiky je jednou z politických priorít Junckerovej Komisie. Projekt energetickej únie bol spustený v roku 2014 ako vtedy ešte len vízia jednotnej, prepojenej, bezpečnej a udržateľnej energetickej únie.

 

Energetická únia modernizovala a posilnila vnútorný trh s energiou a zvýšila energetickú bezpečnosť EÚ vďaka investíciám do novej inteligentnej infraštruktúry (vrátane cezhraničnej). Zabezpečila sa nová moderná koncepcia príslušného trhu a bol zavedený mechanizmus spolupráce medzi členskými štátmi založený na princípe solidarity, ktorý umožňuje účinnejšie a efektívnejšie reagovať na potenciálne krízy. Taktiež naštartovala prechod európskeho hospodárstva na čistú energiu v kľúčových priemyselných odvetviach, v súlade so záväzkami EÚ, ktoré vyplývajú z uzavretia Parížskej dohody. Pri tomto procese je kladený dôraz na zabezpečenie sociálne spravodlivého prechodu.

 

K správe sú priložené dva dokumenty preukazujúce pokrok dosiahnutý v oblasti energie z obnoviteľných zdrojov a energetickej účinnosti. Komisia zároveň predkladá aj správu o vykonávaní strategického akčného plánu pre batérie a oznámenie o efektívnejšom a demokratickejšom rozhodovaní v politike EÚ v oblasti energetiky a klímy.

 

Viac informácií: