Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Zápis zo zasadnutia Pracovnej skupiny IGLO pre implementáciu, 11. september 2019



Dňa 11. septembra 2019 sa uskutočnilo zasadnutie Pracovnej skupiny IGLO pre implementáciu. Pozvanou rečníčkou bola Maria Alfayate (Oddelenie Common Business Processes (B.3), DG RTD). Hlavnou témou zasadnutia bola implementačná stratégia nadchádzajúceho rámcového programu pre výskum a inovácie, Horizon Europe, a o plánoch Komisie týkajúcich sa budúceho zapojenia zainteresovaných strán do konzultačného procesu. Konzultačný proces poskytuje európskej vedecko-výskumnej komunite, ale aj širšej zainteresovanej verejnosti vyjadriť sa k tomu, akým spôsobom čo najefektívnejšie implementovať nadchádzajúci program.

 

Podrobné informácie o implementačnej stratégii sú uvedené v priloženej prezentácii. Hlavnými odkazmi zasadania bolo:

  • Implementačná stratégia pre program Horizon Europe má viacero etáp. Stupeň pokroku pre každú etapu stratégie sa líši, a teda práca v niektorých oblastiach je pokročilejšia ako v iných. V súčasnosti prebieha zároveň 3. a 4. fáza implementačnej stratégie. Celý proces implementácie bude ukončený v decembri 2020, teda krátko pred začiatkom programu Horizon Europe (2021 – 2027).
  • Expertná skupina pre MGA (Model Grant Agreement), zložená zo zástupcov členských štátov, uskutočnila svoje prvé stretnutie v júli 2019 a následne Komisia predložila niekoľko návrhov na nový spôsob implementácie programu, vrátane zmeny systému kalkulácie personálnych nákladov a internej fakturácie. Druhé, a zároveň posledné stretnutie tejto expertnej skupiny sa uskutoční v novembri 2019.
  • Celoeurópske podujatie Research and Innovation Days (R&I Days) bude využité na ďalšie zozbieranie spätnej väzby od zainteresovaných strán prítomných na tomto podujatí, a to vo vzťahu k vykonávaniu implementačnej stratégie. Výmena názorov a skúseností prebehne v rámci vyhradeného priestoru na diskusie medzi účastníkmi podujatia. Na podujatí R&I Days sa uskutočnia sa štyri workshopy venované výhradne tejto téme pod názvami:
  • Horizon Europe toolbox: simplify the life of researchers;
  • Detecting excellence: accessible and transparent proposal evaluation in Horizon Europe;
  • Research & Innovation evidence: ingredient for better policy-making;
  • Exchange information and intelligence for better European R&I policy.
  • V nadchádzajúcich mesiacoch sa uskutoční niekoľko špecializovaných regionálnych / národných podujatí, ktoré budú zamerané na spôsob implementácie programu Horizon Europe – ich zoznam je uvedený v prezentácii. Cieľom týchto podujatí bude konzultácia so zástupcami lokálnych subjektov úspešných v programe Horizont 2020.

Mnoho ideí na ďalšie vylepšenie fungovania programu Horizon Europe vyplýva z výsledkov priebežnej hodnotiacej správy pre program Horizont 2020. Systém programu Horizont 2020 bol hodnotený veľmi pozitívne, avšak do nového programu je potrebné integrovať novinky, predovšetkým schému Európskej rady pre inovácie (EIC) a Misie. Zreteľný je aj zámer vyčleniť viac úsilia na systematickejšie skúmanie hmatateľného vplyvu a výsledkov programu. Finančné pravidlá programu by mali byť naďalej zjednodušované, aj prostredníctvom širšieho využitia paušálnych (pevných) súm, tzv. lump sums a tiež zjednodušenie vykazovania personálnych nákladov, ktoré by mohlo byť v novom programe uskutočňované prostredníctvom denného paušálu, nahradzujúc tak systém kalkulácie presného počtu hodín odpracovaných na projekte. Plánuje sa aj vylepšenie systému diseminácie výsledkov programu prostredníctvom nástrojov, akými sú napríklad Horizon Results Platform, Innovation Radar, Horizon Impact Award, Innovation Radar Prize či Innovation Boosters.

 

Viac informácií: