Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Správa zo zasadnutia Pracovnej skupiny IGLO pre medzinárodnú spoluprácu



Dňa 14. októbra 2019 usporiadala Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli v spolupráci so španielskou (SOST) a litovskou (LINO) styčnou kanceláriou tradičné zasadnutie Pracovnej skupiny IGLO pre medzinárodnú spoluprácu v oblasti výskumu, vývoja a inovácií (IGLO INCO WG). Hlavnou rečníčkou bola Katalin Alföldi, pracovníčka pre oblasť politiky z asociácie COST (European Cooperation in Science and Technology), ktorá predstavila COST organizáciu, čím sa zaoberá a ako pomáha výskumníkom pri ich rozvíjaní.

 

Program COST pozostáva z 38 členov (krajín), Krajín blízkeho susedstva (NNC), Medzinárodných partnerských krajín (IPC) a jedného Spolupracujúceho člena (Izrael). Z týchto 38 krajín je 22, ktoré majú menej intenzívny výskum (medzi ktoré patrí aj Slovensko) a ktorým COST pomáha sa napojiť na výskumné centrá v Európskom výskumnom priestore (ERA). COST má 3 strategické priority v ERA: 1. propagáciu a šírenie excelentnosti, 2. podporu interdisciplinárneho výskumu pre prelomovú vedu, 3. štartovanie kariér mladých výskumníkov. Spôsob budovania týchto sietí je otvorený, existujú dve štádiá v ktorých sa môžu krajiny rozhodnúť kedy sa pripoja.

 

COST poskytuje financovanie pre organizáciu konferencií, stretnutí, pracovných seminárov. Nefinancuje výskum samotný avšak financuje aktivity v rámci COST Akcií (COST Actions). COST Actions je sieť, ktorá je pre všetkých výskumníkov a inovátorov a je založená na spojenom pracovnom programe trvajúcom 4 roky. Hlavnými nástrojmi COST Actions sú budovanie kapacít, nadväzovanie kontaktov a mentoring. Tieto Akcie sú otvorené pre všetky odvetvia vedy a výskumu, inštitúcie, krajiny a pre všetkých výskumníkoch bez ohľadu na ich kariérny stav. Akcie z COSTu majú dokonca väčšiu (až 33%-nú) šancu na úspech v rámcových programoch.

 

Globálna spolupráca, na ktorú sa COST taktiež zameriava, je založená na zistenom vzájomnom prospechu, ktorý zabezpečuje rozvoj vedeckých oblastí, na ktorých partneri pracujú. Aktívne spája všetky strany, ktorý môžu poskytnúť pridanú hodnotu na vysporiadanie sa z rôznymi spoločenskými výzvami. COST podporuje účasť partnerov z nečlenských štátov a tiež zapojenie výskumníkov do prebiehajúcich COST Actions z Krajín blízkeho susedstva. NNC to majú hradené čo znamená, že môžu využívať financovanie COSTu na rozdiel od IPC, ktoré si musia svoju účasť hradiť samé.

Nová uzávierka pre podanie projektových návrhov bude 29. apríla 2020. Zároveň sa v období marec-apríl 2020 zverejnia vybraté COST Akcie za posledné obdobie.

 

COST prispieva k redukcii fragmentácie investícií do európskeho výskumu a otvorenie Európskeho výskumného priestoru (ERA) do celosvetovej spolupráce.

 

Na zasadnutí boli prítomní zástupcovia styčných kancelárií z členských krajín EÚ, asociovaných krajín pre program Horizont 2020 a diplomatickí zástupcovia z tretích krajín.

 

Celú prezentáciu pre viac informácií si môžete stiahnuť tu.