Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Najnovšia správa JRC sa zameriava na budúcnosť miest



Spoločné výskumné centrum (JRC) Európskej komisie publikovalo štúdiu „Budúcnosť miest – príležitosti, výzvy a cesty rozvoja ako súčasť širšej série správ o budúcnosti Európy, tzv. „Facts4EUFuture“. Štúdia o budúcnosti miest bola predstavená 11. októbra 2019 počas Európskeho týždňa regiónov a miest a identifikuje trendy, stupňujúce sa otázky a vyvolanú diskusiu o tom, aká by budúcnosť miest mala byť a zároveň aká by mohla byť.

 

Podľa správy je Európa jedinečná, pretože v budúcnosti bude mať mestá, ktoré budú kontinuálne rásť, ale aj ďalšie, ktoré budú čeliť zmenšovaniu. Očakáva sa pritom, že mestská populácia bude naďalej rásť po celom svete, pričom 75% svetovej populácie a 72% Európanov bude žiť v mestských oblastiach. Mestá ako Brusel, Luxembursko či Štokholm môžu do roku 2050 vzrásť o viac ako 50% a nárast o 25-50% môže nastať v stredne-veľkých mestách, Viedni, Budapešti, Prahe, ako aj vo veľkých regionálnych mestách Francúzska, v Mníchove a Bologni. Bratislava podľa správy môže očakávať menej ako 25% nárast populácie. Na druhej strane, k úbytku obyvateľstva presahujúcemu 25% dôjde najmä v malých a menej obývaných mestách vo východnom Nemecku, Španielsku, Lotyšsku, Litve a Bulharsku. Európa sa zároveň bude musieť vyrovnať aj s novými výzvami súvisiacimi s klesajúcou a starnúcou populáciou v mnohých mestách.

 

Ďalšie trendy a výzvy uvedené v správe:

  • Očakáva sa, že väčšina európskych miest bude rásť aj geograficky a mestá si budú musieť čoraz viac uvedomovať dôležitosť optimalizácie spôsobu akým navrhujú a využívajú svoj verejný priestor.
  • Bude nevyhnutné budúce prispôsobenie infraštruktúry a služieb vzhľadom na starnúce obyvateľstvo EÚ.
  • Mestá budú stále viac využívať nové technológie a inovácie v celom rade odvetví, od dopravy a mobility až po zapájanie občanov. Tieto technológie budú musieť hladko spolupracovať a byť inkluzívne, aby boli prínosom pre všetkých občanov.
  • Prevaha a množstvo osobných automobilov by sa mohlo drasticky znížiť v prospech účinnejšej verejnej dopravy, zdieľanej dopravy a aktívnej mobility. Podobne sa môže znížiť aj samotný dopyt po doprave vďaka novým modelom organizácie práce.
  • Mestá sa budú musieť vysporiadať s už existujúcimi problémami, ako je poskytovanie cenovo dostupného bývania stále rozmanitejšej populácii, zabezpečenie inkluzívnosti a integrácie v rámci svojich komunít a zníženie dopadov na životné prostredie.
  • Aj keď mestá sú priekopníkmi v boji proti zmene klímy, budú musieť čeliť účinkom energetickej chudoby a nedostatku vody.
  • Angažovanosť občanov pri tvorbe politík rastie a v budúcnosti by mala byť bežne rozšírenou praxou. V mnohých mestách sa už skúšajú nové formy správy miest a očakáva sa, že dôjde k zvýšeniu významu sietí spájajúcich jednotlivé mestá.

Štúdia tiež zdôrazňuje dôležitosť inovatívnych miest, pretože práve mestá hrajú kľúčovú úlohu v dynamike inovácií, nakoľko poskytujú geografickú blízkosť partnerov a multidisciplinárna interakcia umožňuje inovácie.

 

 Viac informácií: