Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Tlačová správa: Partnerská burza programu Horizont 2020 pre oblasť energetiky, batérií a nových materiálov v Bruseli, 23. október 2019



<img src=/banner_energy_brokerage.png style=“display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;“ width=“450″ />

 

Dňa 23. októbra 2019 sa v Bruseli uskutočnila partnerská burza zameraná na nadväzovanie spolupráce a partnerstiev v rámcovom programe EÚ pre výskum a inovácie, Horizont 2020. Podujatie pripravila Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj (SLORD) so Styčnou kanceláriou ČR pre výskum, vývoj a inovácie (CZELO) a Styčnou kanceláriou Litvy pre výskum, vývoj a inovácie (LINO) v Bruseli, v spolupráci s Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

 

Cieľom poldenného podujatia pod názvom „Brokerage and networking event on innovative technologies and materials for energy storage and conversion“ bolo bližšie predstaviť päť vybraných výziev na predkladanie návrhov týkajúcich sa vysoko aktuálnej témy skladovania a konverzie energie z obnoviteľných zdrojov a vývoj pokročilých typov batérií, s dôrazom na ich priemyselnú udržateľnosť a zároveň vytvoriť unikátny priestor pre vytvorenie partnerstiev medzi zastúpenými inštitúciami. Podujatia sa zúčastnilo približne 55 účastníkov z rozličných krajín EÚ či asociovaných krajín.

 

Úvodné slovo predniesol zástupca stáleho predstaviteľa Litvy pri EÚ, p. Simonas Šatūnas, ktorý účastníkov privítal v priestoroch Stáleho zástúpenia Litvy pri EÚ a povzbudil ich k vzájomnej spolupráci.

 

Rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ), p. Pavol Sovák, otvoril podujatie prezentáciou zameranou na aktivity UPJŠ vyvíjané smerom k intenzívnejšej účasti v programe Horizont 2020 a ďalších iniciatívach na európskej úrovni, s výhľadom na nadchádzajúci rámcový program EÚ pre výskum a inovácie, Horizon Europe.

 

Zástupcovia Európskej komisie, pracujúci v Generálnych riaditeľstvách pre výskum a inovácie (DG RTD) a pre komunikačné siete, obsah a technológie (DG CNECT), predstavili vybrané výzvy z aktuálnych pracovných programov Horizont 2020 z oblastí (i) Bezpečná, čistá a efektívne využívaná energia, (ii) Nanotechnológie, pokročilé materiály, pokročilá výroba a spracovanie, biotechnológie a (iii) Prierezové témy, so zameraním na inovatívny vývoj batérií.

 

Účastníci mali počas podujatia jedinečnú príležitosť nadviazať nové kontakty a sľubné partnerstvá pre budúcu spoluprácu na kolaboratívnych projektoch v rámci výziev programu Horizont 2020. Celkom 15 účastníkov sa rozhodlo využiť ponúknutý priestor a predstaviť svoje projektové zámery v rámci panela rýchlych, 2,5 minútových prezentácií, ktorých cieľom je zaujať potenciálnych partnerov v prítomnom publiku.

 

Záverečné slovo predniesol p. Carlos Navas, zástupca Spoločného podniku pre palivové články a vodík (FCH JU), ktorý účastníkov oboznámil s aktuálnym vývojom implementácie programu FCH JU a informoval o možnosti zapojenia sa do budúcich výziev FCH JU.

 

Fotogaléria: <a href=/Pictures_Simonas_Satunas_2.JPG>Foto 1, <a href=/Picture_Pavol_Sovak.jpg>Foto 2, <a href=/Picture_audience.jpg>Foto 3, <a href=/Picture_Networking2.jpeg>Foto 4