Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Zápis zo zasadnutia Pracovných skupín IGLO pre medzinárodnú spoluprácu a vysokoškolské vzdelávanie



Dňa 28. novembra 2019 sa v Bruseli uskutočnilo spoločné zasadnutie pracovných skupín IGLO pre medzinárodnú spoluprácu a vysokoškolské vzdelávanie, v rámci ktorého p. Gauthier Grousset (DG EAC) predstavil rozvoj Európskeho inovačného a technologického inštitútu (EIT) v oblasti vzdelávania a medzinárodnej spolupráce.

 

V prvej časti stretnutia zameranej na medzinárodnú spoluprácu v rámci EIT predstavil p. Grousset činnosť tzv. znalostných a inovačných spoločenstiev (Knowledge and Innovation Communities, KICs). Tie vytvárajú pan-európsku sieť spolupráce v rôznych výskumných oblastiach a pokrývajú kompletný inovačný reťazec, od školení a vzdelávacích programov až po obchodné akceleračné služby. Aktivity KICs sa zameriavajú predovšetkým na uľahčovanie prístupu technológií na trh a s tým cieľom prepájaniu priemyslu, výskumných centier a univerzít, a preto sa vysokoškolského vzdelávania budú týkať len okrajovo.  V súčasnosti v rámci EIT pôsobí osem KICs, zatiaľ operujúcich predovšetkým na úrovni EÚ, z ktorých každý sa zameriava na inú spoločenskú výzvu. Jediným mimoeurópskym aktívnym centrom KICs je KIC v Silicon Valley v USA, avšak v priebehu decembra 2019 a v roku 2020 by sa mali spustiť ďalšie dva v Tel Aviv v Izraeli a v Pekingu v Číne.

 

Výzvy o zapojenie sa do sietí KICs budú priebežne publikované EIT s cieľom naviazať na znalosti partnerov, ktorí už v danej oblasti, resp. v krajine ako partner EIT pôsobia.

 

Druhá časť stretnutia bola zameraná špecifickejšie na aktivity EIT ohľadom vysokoškolského vzdelávania, zamerané na čo najväčšie a najširšie zapojenie univerzít. V súčasnosti v rámci EIT pôsobí 213 partnerských vzdelávacích inštitúcií, v rámci ktorých KICs uskutočňujú vzdelávacie doktorandské a post-doktorandské programy, školenia, profesionálny rozvoj či on-line vzdelávanie.

 

Do aktivít EIT v rámci vysokoškolského vzdelávania v oblasti podnikania a profesijného rozvoja patrí aj certifikácia a udeľovanie značky kvality, tzv. EIT Label, na ktorého kvalitatívnom a kvantitatívnom vylepšení sa momentálne pracuje.

 

V rámci nastávajúceho rámcového programu Horizont Európa je EIT súčasťou III. piliera s predpokladaným rozpočtom 3 mld. EUR a s jasnými synergiami k Európskej rade pre inovácie (European Innovation Council, EIC), ako aj k niektorým klastrom z II. piliera, s ambíciou zapojiť sa aj do I. piliera.

 

V poslednej časti zasadnutia p. Gauthier Grousset predstavil vyhliadky EIT po roku 2020, teda po skončení aktuálneho rámcového programu Horizont 2020. P. Grousset uzrejmil, že v súčasnosti prebieha revízia nariadenia o EIT a Strategickej inovačnej agende (SIA) pre roky 2021 – 2027. V SIA bude možné identifikovať oblasti pre zlepšenie, napríklad v EIT Label, alebo pri prepájaní vzdelávania a podpory inovačných aktivít. Keďže EIT nemá systémový dopad, bude treba zlepšiť dopad vyšších vzdelávacích inštitúcií v rámci regiónu.

 

Počas prvých troch rokov programu Horizont Európa sa tiež plánuje spustenie pilotného programu  na podporu inovačných kapacít inštitúcií vysokoškolského vzdelávania, špecificky na podporu inštitúcií z krajín, ktoré sú na základe inovačnej výkonnosti miernymi, resp. slabými inovátormi, pre ktorých Európska komisia odporúča prerozdelenie najmenej 25% rozpočtu KIC. EIT chce zároveň otvárať KICs pre ďalších partnerov, posilniť EIT Label a rozšíriť ho aj mimo partnerov EIT. Cieľom nového programu po roku 2020 bude získať aspoň 2 – 3 nových partnerov, pre každý KIC, vrátane univerzít, pričom predpokladá dosiahnutie až 450 vzdelávacích inštitúcií, podnikov a výskumných organizácií.

 

Prvá pilotná výzva, ktorej cieľom bude podporiť činnosť KICs, sa očakáva v roku 2021 na obdobie troch rokov a s rozpočtom 120 mil. eur (14% rozpočtu EIT).

 

Viac informácií:

Prezentácie EIT:

–        Medzinárodná spolupráca EIT

–        EIT v kocke a aktivity vo vzdelávacom sektore

–        Aktivity EIT po roku 2020: vzdelávania a medzinárodná spolupráca