Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

562 spoločností získalo známku excelentnosti v rámci výzvy EIC Accelerator financujúcej projekty prispievajúce k Európskej zelenej dohode



Dňa 22. júla udelila Európska komisia 562 „známok excelentnosti“ (Seals of Excellence, SoE) projektovým návrhom prispievajúcim k cieľom Európskej zelenej dohody (EU Green Deal). Známky excelentnosti získali vysoko inovatívne malé a stredné podniky a startupy, ktorých projektové návrhy boli odporučené na financovanie na základe výzvy v schéme EIC Accelerator s uzávierkou 19. mája 2020, avšak z dôvodu nedostatku finančných zdrojov nemohli byť financované z programu Horizont 2020.

Známka excelentnosti uznáva vysokú kvalitu projektových návrhov, s cieľom pomôcť týmto spoločnostiam získať prístup k finančným prostriedkom z iných zdrojov a úspešne realizovať svoj projekt.

Rozdelenie známok excelentnosti podľa krajín a regiónov je teraz k dispozícii pre národné a regionálne orgány (vrátane orgánov spravujúcich európske štrukturálne a investičné fondy – EŠIF), ktoré majú záujem tieto návrhy podporiť.

Okrem toho sa môžu tieto orgány financujúce výskum pripojiť k Spoločenstvu praxe pre financovanie SoE návrhov, ktoré im uľahčí prístup k informáciám a asistencii ohľadom platných predpisoch počas financovania návrhov so známkou excelentnosti. Prihlásením sa do tohto spoločenstva tiež získajú podrobnejšie informácie o návrhoch so známkou excelentnosti, za predpokladu, že príjemcovia finančných prostriedkov súhlasili s ich zdieľaním.

4 z 562 udelených známok excelentnosti patria slovenským subjektom.

Súvislosti

Európska komisia si stanovila jasný cieľ podporovať k zelenú a digitálnu transformáciu v Európe. Vyše 2000 udržateľných inovačných spoločností o finančnú podporu v celkovej výške 7,8 mld. EUR z jednorazovej výzvy na predkladanie návrhov s názvom European Innovation Council Accelerator Green Deal call.

Väčšina spoločností podala návrhy prispievajúce k cieľom Európskej zelenej dohody na zvýšenie ambícií EÚ v oblasti zmierňovania klimatických zmien a/alebo prispôsobovania sa im, prechodu priemyslu na čisté a/alebo obehové hospodárstvo a na uskutočnenie ambícií dosiahnuť prostredie bez znečistenia a toxických látok.

Do výzvy boli podané žiadosti z 38 rôznych krajín, z ktorých najväčší počet žiadateľov pochádza z Talianska, Nemecka, Španielska, Írska a Francúzska. Vyššia účasť (10,6%) bola dosiahnutá aj z krajín s nižšou účasťou v programe Horizont 2020 (tzv. „Widening“ krajín). Medzi 64 úspešnými návrhmi je aj slovenská spoločnosť Sensoneo, j.s.a., ktorá získala grant vo výške 1,3 milióna EUR a ponuku na investíciu vo výške 3 miliónov EUR na unikátne inteligentné riešenie odpadového hospodárstva, ktoré prináša zníženie emisií CO2 spôsobených procesom zberu odpadu o 60 %.

Viac informácií:

Pozrite si aj: