Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Extreme Light Infrastructure bude zriadená ako Konzorcium pre európsku výskumnú infraštruktúru (ERIC)



Európska komisia prijala rozhodnutie zriadiť zariadenia Extreme Light Infrastructure (ELI) ako Konzorcium pre európsku výskumnú infraštruktúru (ERIC).

Zariadenia ELI sú veľkosťou jediné laserové zariadenia svojho druhu s viacerými pracoviskami. Úlohou novovytvoreného konzorcia ELI ERIC je umožniť vedcom, priemyslu a krajinám prístup k najmodernejším laserom. Na základe posúdení ich návrhov nezávislou skupinou tak budú mať možnosť získať prístup k najväčšej svetovej zbierke supervýkonných a ultrarýchlych laserov na vedecké účely.

Medzi ELI ERIC zariadenia patria ELI-Beamlines v Dolných Břežanoch v Českej republike a ELI-ALPS v maďarskom Szegede. Sú to prvé veľké vedecké laboratóriá vybudované v najnovších členských štátoch. Ich výstavba vo výške 600 miliónov eur bola financovaná z európskych štrukturálnych fondov. Zamestnávajú už 600 vedcov, inžinierov a pomocný personál z hostiteľských krajín, regiónu a zahraničia.

Konzorcium pre európsku výskumnú infraštruktúru (European Research Infrastructures Consortium, ERIC) predstavuje špecifickýprávny rámec a je kľúčovou iniciatívou pre implementáciu Európskeho výskumného priestoru, pretože uľahčuje vytváranie konzorcií členských štátov a ďalších krajín s cieľom vystavať a používať výskumné zariadenia celoeurópskeho záujmu.

Viac informácií:

Zverejnené 20.5.2021, slord