Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Podujatie kampane Research Matters: Investujme do budúcnosti!



Kampaň Research Matters (v preklade “Na výskume záleží”) usporiadala diskusiu s názvom Investujme do budúcnosti!”, ktorá zdôraznila kľúčový význam investícií do výskumu a inovácií ako nástroja na riešenie súčasných ako aj budúcich geopolitických a spoločenských výziev. Pozvanie do diskusie vedenej moderátorkou Charlotte Van Velthoven-Geerdink prijali Enrico Letta, Maria Leptin, Christian Ehler a Pascal Metivier.

 

 

Kľúčové momenty diskusie

V apríli 2024 predstavil Enrico Letta, bývalý taliansky premiér a predseda Inštitútu Jacquesa Delorsa, svoju správu o jednotnom trhu EÚ s názvom „Oveľa viac než len trh – rýchlosť, bezpečnosť, solidarita”, s ktorou odvtedy precestoval celú Európu. Jeho cieľom bolo šírenie povedomia o zaostávaní EÚ, o nutnosti zmeny prístupu ako aj návrate k podstate. Podľa Lettu už vyše desaťročie v EÚ doplácame na to, že sa nám nepodarilo naplno integrovať jednotný trh a musíme si uvedomiť, že ak chceme napredovať, stojí pred nami spoločná kolektívna misia. V tomto zmysle by EÚ podľa neho potrebovala integrovať aj sektor energie, telekomunikácií a obrany. Ako autor myšlienky o tzv. „piatej slobode” Letta verí, že päťročné obdobie novej Komisie predstavuje skvelú príležitosť na tranzíciu. 

Európska rada pre výskum (ERC) je vlajkovou loďou medzi všetkými ostatnými európskymi projektami. Diskutéri sa zhodli, že za jej úspechom stoja najmä šikovní experti a dostatočné financovanie. Christian Ehler zastáva názor, že šikovní ľudia by mali byť dobre platení a mali by mať nárok na dobrú infraštruktúru, ktorej úroveň sa ale v jednotlivých členských štátoch značne líši. Predsedníčka rady, profesorka Maria Leptin, tiež dodala, že odborníci si zaslúžia pri rozhodovaní väčšiu mieru autonómie a nezávislosti

Europoslanec za Európsku ľudovú stranu (EPP) a člen Výboru pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE), Christian Ehler bol jeden z prvých, ktorí podporovali navýšenie rozpočtu pre FP10 na 200 miliárd EUR. Podľa Ehlera sa opierame o technológie, ktoré sme poznali už pred 20-timi rokmi. Tento sektor sa však veľmi rýchlo vyvíja a na naplnenie cieľov EÚ budú v budúcnosti potrebné práve také technológie, ktoré ešte vôbec nemáme, pričom Európe zjavne chýbajú primerané verejné výdavky na výskum a vývoj. Pred piatimi rokmi Európu v rebríčku najlepších 10 investovateľov do tejto oblasti zastupovala iba firma Volkswagen. V súčasnosti európske firmy v podobnom rebríčku už nenájdeme. 

Plán obnovy NextGenerationEU predstavoval šancu, ktorá už tak skoro nepríde. Aby EÚ dokázala plniť záväzky stanovené aj v rámci Európskej zelenej dohody (European Green Deal) bude potrebovať do financovania súrne zapojiť aj súkromný sektor

Čo sa týka odlivu nádejných startupov do Ameriky, táto otázka podľa diskutérov nie je postavená len na lepšom financovaní a fungujúcej deep tech burze cenných papierov, ale aj na nároku na neúspech. Európa sa neúspechu bojí, no podľa Lettu nemusíme byť nevyhnutne vo všetkom najlepší, pretože ani na horizontálnosti nie je nič zlé. Európa musí byť odvážnejšia a sústrediť sa na podstatu, napríklad aj pri vnímaní dôležitosti dosiahnuť komplementaritu excelentnosti našich výskumníkov a výzvami trhu či potrebami spoločnosti. Podľa vedúceho oddelenia výskumu a inovácií v spoločnosti Syensqo Pascal Metivier sa Európa musí sústrediť na kvalitu. 

Nakoniec si treba uvedomiť, že veľa prekážok v našom napredovaní spočíva práve na národnej úrovni jednotlivých členských štátov. Aj preto Letta tvrdí, že by bolo lepšie, ak by EÚ vydávala menej smerníc a viac nariadení, aj keď je jasné, že by samozrejme išlo o veľmi nepopulárne opatrenie. 

Záznam z podujatia si môžete pozrieť tu.  

 

#ResearchMatters

Kampaň Research Matters spustili popredné organizácie v oblasti výskumu a inovácií v snahe podporiť navýšenie rozpočtu EÚ v týchto oblastiach. Úlohou kampane je posilňovať povedomie o dôležitosti výskumu nielen v akademickej obci, ale aj medzi širokou verejnosťou ako aj v podnikateľskom sektore. 

Kampaň vyzýva ministrov financií európskych krajín, ako aj Európsku radu, Komisiu a Parlament, aby konali odvážne a podporili zvýšenie podielu investícií do výskumu a inovácií nad 3 % HDP v rámci celej EÚ ale aj jednotlivých členských štátoch. 

Research Matters zároveň požaduje zdvojnásobenie rozpočtu pre nadchádzajúci výskumný program Európskej Únie – FP10 ako aj zabezpečenie ochrany tohto rozpočtu jeho účelovým vyčlenením. Zverejnenie prvého návrhu viacročného finančného rámca sa očakáva v polovici roka 2025.

Medzi podporovateľov kampane patrí aj Slovenská rektorská konferencia, ktorá vyzýva slovenské vysoké školy, aby sa pripojili a šírili povedomie o potrebe investícií do výskumu a inovácií.

Zapojiť sa môžu podpisom otvoreného listu, ktorý odošlú na info@research-matters.eu (platí aj pre iné organizácie, inštitúcie, spoločnosti a združenia). 

 

Zverejnené 08.10.2024, slord