Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Pokrok v implementácii misií EÚ na vnútroštátnej úrovni



Nedávno ukončené vzájomné vzdelávacie aktivity (MLE) o misiách EÚ prispeli k ďalšiemu budovaniu vnútroštátnych kapacít na vykonávanie misií EÚ. MLE uľahčili preskúmanie vznikajúcich postupov a prispeli tiež k výmene skúseností v oblasti riadenia misií, portfóliových prístupov, synergií financovania či občianskej participácie.  

Na formovaní rozsahu a štruktúry MLE spolupracovalo od apríla 2023 do septembra 2024 spoločne s expertmi v tejto oblasti  16 krajín (BG, EL, AT, DE, CZ, PL, SE, PT, MT, LT, RO, BE, SK, NO, FR, IE). 

Účastníci získali cenné poznatky, ako na vnútroštátnej úrovni zlepšiť nielen implementáciu misií EÚ, ale aj inovačnú politiku zameranú na misie (MOIP). 

 

Zdroj: Európska komisia

 

MLE tiež vyzdvihli potrebu nových štruktúr viacúrovňového národného riadenia na podporu koordinácie medzi ministerstvami a jednotlivými geografickými jednotkami v zmysle zapojenia všetkých zainteresovaných strán na všetkých úrovniach (od tvorcov politiky EÚ až po regionálne a miestne samosprávy). 

Aktivity skúmali aj koncepciu portfólií misií, ktoré presahujú tradičný rozsah činností v oblasti výskumu a inovácií. Portfóliá by mohli slúžiť ako nástroj na navrhovanie a riadenie neustále sa meniaceho súboru doplnkových činností, ktoré prispievajú k dosahovaniu cieľov misií. 

Ďalej sa MLE zaujímali o to, ako čo najlepšie využiť rôzne zdroje financovania a iné nástroje v synergickej kombinácii politík na podporu príslušných projektov a činností, ktoré tvoria portfóliá misií. Kľúčom k úspechu misií sú podľa záverečnej správy verejné investície a lepšie spoločné investície súkromného sektora. 

V oblasti občianskej participácie výsledky MLE zdôrazňujú, že na lepšie zapojenie občanov musia tvorcovia politík nájsť účinné spôsoby, ako pomôcť občanom pochopiť ich úlohu v rámci misií, ako aj mobilizovať a zapojiť ich do rôznych krokov a aspektov samotnej implementácie. 

Zo záverečnej správy k MLE tiež vyplýva, že Slovensku spoločne s Českom sa darí zosúladiť viacúrovňové riadenie (MLG) so súčasnou stratégiou pre inteligentnú špecializáciu (S3) v zmysle podpory realizácie misií EÚ. Obe krajiny využívajú svoje existujúce štruktúry a procesy riadenia S3 na zabezpečenie efektívnej koordinácie medzi národnou a regionálnou úrovňou.

 

Viac informácií sa dozviete v súhrnnom dokumente alebo v záverečnej správe k MLE o misiách EÚ

 

Zverejnené 16.10.2024, slord