Dňa 20. mája 2020 prijala Európska komisia novú komplexnú stratégiu v oblasti biodiverzity s názvom „Biodiversity Strategy“, ktorej cieľom je pripomenúť obyvateľom EÚ význam dosiahnutia lepšieho zdravia prírody a stratégiu „Farm to Fork“ (Z farmy na stôl) pre spravodlivý, zdravý a ekologický potravinový systém. Tieto dve stratégie sa vzájomne posilňujú a spájajú oblasti a subjekty, ako sú príroda, poľnohospodárstvo, podniky a spotrebitelia, aby spoločne pracovali na konkurencieschopnej a udržateľnej budúcnosti.
V súlade s Európskou zelenou dohodou (European
Green Deal)
sú navrhované ambiciózne kroky a záväzky
na zastavenie straty biodiverzity v Európe a na celom svete a transformáciu
našich potravinových systémov na globálny etalón konkurencieschopnej udržateľnosti, ochrany
ľudského zdravia, ako aj zdravia celej planéty, a živobytia pre všetkých, ktorí
sú zapojení do potravinového hodnotového reťazca.
Kríza COVID-19 ukázala, akí zraniteľní sa
stávame v dôsledku prehlbujúcej sa straty biodiverzity a aký dôležitý je pre
našu spoločnosť dobre fungujúci potravinový systém. Obe stratégie kladú občanov
EÚ do centra pozornosti tým, že sa zaviažu zvýšiť ochranu pôd a morí, obnoviť
degradované ekosystémy a etablovať EÚ ako lídra na medzinárodnej scéne v
oblasti ochrany biodiverzity a budovania udržateľného potravinového reťazca.
- Nová stratégia v oblasti biodiverzity: „Biodiversity Strategy“
Stratégia „Biodiversity Strategy“
sa zaoberá kľúčovými faktormi straty biodiverzity, ako je neudržateľné
využívanie pôdy a morí, nadmerné využívanie prírodných zdrojov, znečistenie a invazívne
nepôvodné druhy. Stratégia, ktorá bola prijatá počas pandémie COVID-19, je
ústredným prvkom plánu obnovy EÚ, ktorý je rozhodujúci pre prevenciu a
budovanie odolnosti voči možným budúcim ohrozeniam, príkladom ktorých je súčasná
pandémia. Poskytuje aj okamžité obchodné a investičné príležitosti na
obnovu hospodárstva EÚ. Jej cieľom je tiež, aby sa aspekt biodiverzity stal neoddeliteľnou
súčasťou celkovej stratégie hospodárskeho rastu EÚ.
Stratégia navrhuje okrem iného stanovenie
záväzných cieľov na obnovu poškodených ekosystémov a riek, zlepšenie zdravia
chránených biotopov a druhov v EÚ, zníženie znečistenia, ekologizáciu
našich miest, posilnenie ekologického poľnohospodárstva a iných foriem
poľnohospodárskych postupov šetrných k biodiverzite a zlepšenie zdravia
európskych lesov. Stratégia prináša konkrétne kroky na to, aby sa obnova biodiverzity
Európy do roku 2030 stala reálnou, a to
vrátane premeny najmenej 30% európskych
pôd a morí na účinne spravované chránené územia. Najmenej 10% poľnohospodárskych oblastí by malo
mať zároveň črty oblasti s vysokou diverzitou.
Opatrenia predpokladané v oblasti ochrany prírody, trvalo udržateľného využívania a obnovy prinesú miestnym spoločenstvám ekonomické výhody, vytvoria trvalo udržateľné pracovné miesta a rast. Finančné prostriedky vo výške 20 miliárd EUR ročne budú využívané na biodiverzitu prostredníctvom rôznych zdrojov vrátane fondov EÚ, vnútroštátneho a súkromného financovania.
Horizon Europe a biodiverzita
Budúci program Horizon Europe bude zahŕňať dlhodobý strategický výskumný program pre biodiverzitu so zvýšeným financovaním a misie programu významne prispejú k vyplneniu medzier v poznatkoch a nájdeniu riešení na zlepšenie zdravia ekosystémov a ich prínosu k ľudskému zdraviu. Okrem toho Komisia v roku 2020 zriadi aj nové znalostné centrum pre biodiverzitu (Knowledge Centre for Biodiversity) v úzkej spolupráci s Európskou environmentálnou agentúrou (European Environment Agency), ktoré bude podporovať spoluprácu a partnerstvo vrátane spolupráce medzi vedcami v oblasti klímy a biodiverzity.
- Stratégia „Z farmy na stôl“: „Farm to Fork“
Stratégia „Farm to Fork“ umožní
prechod na udržateľný potravinový systém v EÚ, ktorý zabezpečí potravinovú
bezpečnosť a zabezpečí prístup k zdravej strave získanej z ozdravenej planéty.
Zníži environmentálnu a klimatickú stopu potravinového systému EÚ a posilní jej
odolnosť, ochráni zdravie občanov a zaistí živobytie hospodárskych subjektov.
Stratégia stanovuje konkrétne ciele na transformáciu potravinového systému EÚ,
vrátane zníženia používania pesticídov o 50%, zníženia používania
hnojív minimálne o 20%, či dosiahnutia 25% poľnohospodárskej pôdy, ktorá bude využívaná
na ekologické poľnohospodárstvo. Navrhuje tiež ambiciózne opatrenia na
zabezpečenie toho, aby bola zdravá alternatíva pre občanov EÚ najjednoduchšia,
vrátane lepšieho označovania s cieľom lepšie uspokojiť informačné potreby
spotrebiteľov o zdravých a udržateľných potravinách.
Európski poľnohospodári, rybári a
producenti z akvakultúry zohrávajú kľúčovú úlohu pri prechode na spravodlivejší
a udržateľnejší potravinový systém. Dostanú podporu zo spoločnej poľnohospodárskej
politiky a spoločnej politiky v oblasti rybolovu prostredníctvom nových foriem
financovania, aby prevzali trvalo udržateľné postupy. Udržateľnosť ako nová
značka Európy otvorí nové obchodné príležitosti a diverzifikuje zdroje príjmov
pre európskych poľnohospodárov a rybárov.
Stratégia „Farm to Fork“ spojí a vyformuje odvetvia súvisiace s európskym potravinovým systémom na ďalšie desaťročia. Prisudzuje výskumu a inováciám v oblasti potravinových systémov kľúčovú úlohu pri umožňovaní vykonávania nevyhnutných zmien pre udržateľné potravinové systémy. Vyžaduje sa veľká mobilizácia výskumu, inovácií a investícií, aby sa vyvinuli, otestovali a demonštrovali vplyvné riešenia pre potravinový systém, ktoré pomôžu EÚ dosiahnuť ciele tejto stratégie.
Horizon Europe a stratégia „Z farmy na stôl“
Výskum a inovácie zohrávajú kľúčovú úlohu v kontexte stratégie. Práve oznámená výzva programu Horizont 2020 pre rok 2020 označená ako EU Green Deal a financovanie prostredníctvom oblasti „Potraviny, biohospodárstvo, prírodné zdroje, poľnohospodárstvo a životné prostredie“ v nadchádzajúcom rámcovom programe Horizon Europe budú dôležitým príspevkom k cieľom stratégie. Kľúčovými oblasťami výskumu spomínanými v oznámení sú mikrobióm, potraviny z oceánov, mestské potravinové systémy, ako aj zvyšovanie dostupnosti a zdroja alternatívnych bielkovín, ako sú rastlinné, mikrobiálne, morské a hmyzom založené bielkoviny a náhrady mäsa.
Obe stratégie majú v kontexte
pandémie COVID-19 za cieľ posilniť odolnosť našej spoločnosti voči budúcim
pandémiám a iným hrozbám, ako sú klimatické dopady, lesné požiare
alebo potravinová neistota.
Stratégie majú tiež dôležité medzinárodné
prvky. Stratégia „Biodiversity Strategy“ opätovne potvrdzuje odhodlanie EÚ ísť príkladom
pri riešení globálnej krízy v oblasti straty biodiverzity. Cieľom
stratégie „Farm to Fork“ je podpora globálneho prechodu k udržateľným
potravinovým systémom v úzkej spolupráci so svojimi medzinárodnými
partnermi.
Komisia zároveň vyzýva Európsky parlament
a Radu, aby schválili tieto dve stratégie so všetkými ich záväzkami. Všetci
občania a zainteresované strany sú pozvané, aby sa zapojili do rozsiahlej
verejnej diskusie.
Celá tlačová správa o stratégiách je k dispozícii tu.
Viac informácií:
Tlačové materiály:
- Otázky a odpovede k stratégii „z farmy na stôl“
- Otázky a odpovede k stratégii v oblasti biodiverzity
- Informačný prehľad o stratégii v oblasti biodiverzity
- Informačný prehľad o stratégii „z farmy na stôl“
- Informačný prehľad o ekonomickom záujme na biodiverzite
- Informačný prehľad o prínose pre poľnohospodárov
- Informačný prehľad o príspevku spoločnej poľnohospodárskej politiky k európskej zelenej dohode
Dokumenty:
Webové sídla: