Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Online prieskum „FOOD 2030 Pathways: Future Research & Innovation Needs“



Generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre výskum a inovácie (DG RTD) spustilo online prieskum s cieľom získať názory, ako môžu výskum a inovácie urýchliť prechod k udržateľným, zdravým, bezpečným a inkluzívnym potravinovým systémom.

 

Prieskum je rozdelený do troch hlavných častí:

  • Povedomie občanov a verejnosti o iniciatíve FOOD 2030 a Európskeho ekologického dohovoru (Green deal)
  • 10 vybraných „akčných ciest“ (Pathways for Action), ktoré podporujú prechod na udržateľné, zdravé, bezpečné a inkluzívne potravinové systémy
  • Výskumné a inovačné akcie a ich potreby súvisiace s každou jednou navrhnutou akčnou cestou.   

 

Prieskum sa zameriava na objasnenie potrieb výskumu, vývoja a inovácií za účelom dosiahnutia priorít v iniciatíve FOOD 2030 a dopadov, ktoré sú načrtnuté v Strategickom pláne programu Horizon Europe, a to najmä v klastri 6 „Potraviny, biohospodárstvo, prírodné zdroje, poľnohospodárstvo a životné prostredie“ a v oblasti záujmu „Potravinové systémy“.   

 

Príspevky prieskumu by sa mali venovať nasledujúcim tematickým „akčným cestám“:

  1. Zmena v riadení a systéme: zlepšenie riadenia politík pre výskum a inovácie na uskutočnenie potrebných zmien v potravinových systémoch
  2. Transformácia mestského potravinového systému: podporovanie prechodu mestského potravinového prostredia na udržateľné, zdravé, inkluzívne a odolné potravinové prostredie
  3. Jedlo z oceánov: udržateľným spôsobom zvyšovať dodávanie jedla z oceánov a sladkovodných zdrojov
  4. Alternatívne bielkoviny a zmena stravovacích návykov: podporovať prechod na udržateľnú a zdravú stravu a zvyšovať podiel alternatívnych bielkovín
  5. Zníženie plytvania jedlom: znížiť plytvanie jedlom o polovicu a prehodnotenie balenia potravín
  6. Mikrobióm: využitie našich poznatkov o mikrobióme vo všetkých častiach potravinového systému
  7. Personalizácia výživy: podnecovanie jednotlivcov a zdravotníckych pracovníkov k prispôsobeniu stravovania, ktoré povedie k lepšiemu zdraviu a udržateľnému rozvoju
  8. Systémy bezpečnosti potravín budúcnosti: stanovenie svetového odporúčania pre bezpečnosť potravín a autentickosť potravín popri riešení novovznikajúcich výziev a budovaní nových vedomostí
  9. Pretvorenie afrických potravinových systémov: podpora udržateľného rozvoja afrických potravinových systémov
  10. Potravinové systémy a dáta: využívanie dát a digitálnych technológií v budúcich potravinových systémoch

 

Výsledky prieskumu budú slúžiť ako vstup pre workshop s názvom „FOOD 2030 Pathways: Future Research & Innovation Needs in view of the transition to sustainable, healthy, safe and inclusive food systems“, ktorý sa uskutoční dňa 4. marca 2020 v Bruseli.

 

Do prieskumu je možné sa zapojiť do štvrtka 27. februára do 18:00 hod.


 

Viac informácií: