Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

2021 ako Európsky rok železníc



Dňa 1. januára 2021 bola spustená nová iniciatíva Európskej komisie, ktorou sa stanovuje rok 2021 za Európsky rok železníc. Táto iniciatíva vyzdvihuje výhody vlakov ako udržateľného, inteligentného a bezpečného dopravného prostriedku.

Železničná doprava dôležitým prostriedkom na znižovanie emisií skleníkových plynov. V priebehu roka 2021 sa bude v celej EÚ venovať pozornosť železniciam, aby sa spropagoval tento spôsob dopravy medzi obyvateľmi aj podnikmi a prispelo sa tak k naplneniu cieľa Európskej zelenej dohody, ktorým je dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050.

Od 1. januára 2021 bola spustená aj internetová stránka, ktorá bude komunikovať hlavné aktivity, udalosti a projekty tejto iniciatívy počas nasledujúcich mesiacov.

Podpora a rozširovanie využívania železníc potvrdzujú stredoeurópsku prioritu a zahŕňajú napríklad tieto ciele:

1. bezproblémová cezhraničná a medziodvetvová mobilita na celom kontinente,

2. zlepšenie prestupov medzi železnicou a inými dopravnými prostriedkami,

3. akčný plán na podporu osobnej železničnej dopravy, ktorý tiež povedie k významným zjednodušeniam v oblasti systémov cestovných lístkov,

4. rozšírenie železničnej nákladnej a vysokorýchlostnej železničnej dopravy.

Veľké množstvo opatrení na implementáciu tejto priority už bolo popísaných v návrhu Európskej komisie s ohľadom na jej stratégiu pre udržateľnú a inteligentnú mobilitu, ktorý bol prijatý Európskym parlamentom a Radou EÚ v decembri 2020. Desať kľúčových iniciatív pre celý Európsky dopravný systém sa má realizovať v priebehu rokov 2021 – 2025 prostredníctvom 82 konkrétne pomenovaných pracovných balíkov.

Dôležitú úlohu v tejto iniciatíve tiež zohrávajú výskum a inovácie, ktoré by sa mali realizovať napríklad v súvislosti so systémom železničnej dopravy, a to prostredníctvom vytvorenia nového partnerstva pre železničný priemysel alebo prostredníctvom ďalších možností financovania z programov ako Horizon Europe, Digitálna Európa, Nástroj na prepájanie Európy (Connecting Europe Facility, CEF), Kohézny fond, Európsky fond regionálneho rozvoja alebo InvestEU.

Viac informácií: