Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Hodnota kultúrneho dedičstva a jeho úloha pri rozvoji Európy



Normal 0 21 false false false SK X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normálna tabuľka"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";}

<img src=aktuality/2108/heritage.jpg alt=“Cultural Heritage“ title=“Cultural Heritage“ />

 

Správa Expertnej skupiny sa zaoberá prehodnotením a identifikáciou hodnôt a spoločenských prínosov kultúrneho dedičstva. Zdôrazňuje nutnosť podpory kultúrneho dedičstva v Európe, využitím inovatívneho financovania, nových foriem správy, manažmentu a kreatívnych postupov na odhalenie skrytého potenciálu európskeho dedičstva.

 

„V súčasnosti sa hodnota kultúrneho dedičstva chápe ako neodmysliteľná časť európskeho socioekonomického, kultúrneho a prírodného kapitálu.“

 

Zameranie na náklady vynaložené na kultúrne dedičstvo je zjednodušený a krátkozraký prístup. Kultúrne dedičstvo musí byť považované za neodlučiteľnú súčasť „európskeho HDP a inovácií, procesu rastu, konkurencieschopnosti a prosperity európskej spoločnosti“.

 

V správe sú identifikované tri hlavné ciele pre rozvoj potenciálu kultúrneho dedičstva:

1.      Ekonomika: podpora inovatívneho financovania, investovania, správy, manažmentu a podnikateľského plánu na zvýšenie efektívnosti kultúrneho dedičstva,

2.      Spoločnosť: podpora inovatývneho využívania kultúrneho dedičstva na povzbudenie integrácie, celistvosti, kohézie a participácie.

3.      Prostredie: podpora inovatívneho a udržateľného využívania kultúrneho dedičstva, ktoré umožňuje uvedomenie si plného potenciálu, ktorý môže prispieť kultúrne dedičstvo do udržateľného rozvoja európskej krajiny a prostredia.

 

Správa obsahuje aj príklady dobrej praxe z oblasti mestskej regenerácie, ochrany kultúrnej krajiny, správy, a inovatívneho využívania kultúrneho dedičstva.

V programovom období 2016-2017, bude viac ako 100 miliónov eur určených na výskumné a inovačné aktivity v oblasti kultúrneho dedičstva, v rámci programu Horizont 2020. Toto navýšenie vo financovaní, uznáva kultúrne dedičstvo ako investičnú príležitosť, kde výskum a inovácie môžu mať veľký dopad. Viac o navýšení financovania sa dozviete tu.

Správu je možné si stiahnuť tu.