Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Invázne a nepôvodné druhy a choroby



<img style="display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;" src=aktuality/IMG-7009.JPG alt=“Invasive alien species“ title=“Invasive alien species“ />

Foto: CZELO

 

3. júna 2015 sa na pôde Stáleho zastúpenia ČR pri EÚ konala konferencia na tému inváznych a nepôvodných druhov a chorôb, ktorá bola organizovaná Českou styčnou kanceláriou pre vedu, vývoj a inovácie (CZELO) v spolupráci so Stálym zastúpením ČR pri EÚ a Ministerstvom poľnoshospodárstva ČR.

 

Cielom konferencie bolo prediskutovať výzvy spojené s inváznymi nepôvodnými druhmi (IAS – invasive alien species) a chorobami v Európe a ich dopad na rozvoj EÚ politiky v oblasti poľnohospodárstva a životného prostredia.

 

Táto poblematika bola nedávno preberaná aj na pôde Európskej komisie, ktorá vydala Nariadenie 1143/2014 o prevencií a manažmente introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov. Toto nariadenie vstúpilo do platnosti 1. januára 2015, s cieľom popísať problematiku inváznych nepôvodných druhov zrozumiteľným spôsobom a zabezpečiť tak ochranu pôvodnej biodiverzity a funkcie ekosystému. Viac o tomto nariadení si môžete prečítať tu.

 

Na konferencií vystúpil člen Európskeho parlamentu, Pavel Poc, predstaviteľ komunikačného tímu projektu Life, João Pedro Silva, a zástupca z Ministerstva poľnohospodárstva ČR, Ladislav Jeřábek.

 

Zápis z konferecie ako aj prezentácie môžete nájsť na stránkach CZELO.