Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

SCIENTIFIC ADVICE MECHANISM “SAM“ – Mechanizmus vedeckého poradenstva



Predseda európskej komisie Jean-Claude Juncker spoločne s Komisárom pre výskum, vedu a inovácie Carlos Moedasom iniciovali v máji 2015 vznik nového nezávislého systému pre vedecké  poradenstvo, ktoré bude založené na skúsenostiach členských štátov a bude prinášať dôkazy a náhľady z rôznych disciplín a prístupov.

Mechanizmus vedeckého poradenstva bude mať za úlohu poskytovať Európskej komisii vysoko kvalitné, včasné, transparentné a nezávislé poradenstvo, ktoré prihliada na špecifiká EÚ a ktoré je spojené s tvorbou politík vo všetkých oblastiach. To by malo prispieť ku kvalite právnych predpisov EÚ, v súlade s agendou Lepšej regulácie.

SAM bude mať dve hlavné rysy:

  • Súčasťou SAM bude skupina eminentných vedcov na vysokej úrovni, ktorej úlohou bude zlepšiť interakciu s vedeckou komunitou a zaistiť nezávislosť, vedeckú integritu a transparentnosť. Siedmich členov High-level skupiny vyberie EK s pomocou výberovej komisie. Táto komisia bude zložená z nezávislých vedeckých expertov so širokými skúsenosťami a kompetenciami. Prvé stretnutie skupiny sa uskutoční koncom roka 2015.
  • Blízky pracovný vzťah s vedeckými inštitúciami v členských krajín EÚ, čím bude môcť EÚ tak bude ťažiť z ich bohatých skúseností a odbornosti.
    EK očakáva významné zapojenie a príspevok z európskych vedeckých akadémií. Prvým krokom zbližovania je Memorandum o porozumení podpísané 26.3. 2015 medzi piatimi hlavnými združeniami národných akadémií a učených spoločností. EK plánuje podporiť prácu európskych akadémií s cieľom prispieť do nového Mechanizmu vedeckého poradenstva z Horizontu 2020. 

<img fetchpriority="high" width="677" height="469" style="width: 472px; height: 241px; margin-right: auto; margin-left: auto; display: block;" alt="Mechanizmus vedeckého poradenstva" src=aktuality/sam_clip_image002.png />

SAM bude priamo podporovaný Generálnym riaditeľstvom pre výskum a inovácie, čo uľahčí prístup high-level skupiny k vedeckým dôkazom, ktoré má k dispozícií EK, t.j. zdroje zo Spoločného výskumného centra a z projektov financovaných z EÚ fondov a Horizontu 2020, z EÚ agentúr a širokej vedeckej komunity.

  
SAM bude spustený na jeseň 2015.