Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Vláda Spojeného kráľovstva predstavila dokument k budúcej spolupráci s EÚ v oblasti vedy, výskumu a inovácií



<img src=/brexit-2275630_960_720.jpg style=“display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;“ />

Dňa 6. septembra 2017 predstavila vláda Spojeného kráľovstva dokument týkajúci sa budúcej spolupráce s EÚ v oblasti vedy, výskumu a inovácií. Dokument tvorí súčasť uceleného pozičného dokumentu týkajúceho sa prístupu vlády Spojeného kráľovstva k budúcemu partnerstvu s EÚ.

Keď Spojené kráľovstvo opustí EÚ, jedným z hlavných cieľov Spojeného kráľovstva je naďalej spolupracovať s európskymi partnermi na veľkých vedeckých, výskumných a technologických iniciatívach. Tento dokument skúma, ako by Spojené kráľovstvo a EÚ mohli dosiahnuť tento cieľ. Vláda Spojeného kráľovstva je presvedčená, že je v najlepšom záujme EÚ aj Spojeného kráľovstva, aby pokračovali v spolupráci, aby spoločne riešili spoločné výzvy a dosahovali spoločné ciele.

V rámci krátkeho zhrnutia uvádzame, že dokument nezachádza do pozícií, ktoré predpovedali niektoré britské médiá začiatkom mesiaca. Dokument však hovorí, že Spojené kráľovstvo sa bude usilovať o schválenie užšej dohody o vede a inováciách s EÚ a že sa krajina pripravuje na preskúmanie vytvorenia ambicióznejšieho a úzkeho partnerstva s EÚ, než je to pri iných dohodách medzi EÚ a krajinami, ktoré nie sú členmi EÚ.

Okrem spolupráce v oblasti vedy a inovácií sa príspevok zaoberá partnerstvami vrátane jadrového, obranného a kozmického výskumu, programom Horizont 2020 / FP9 a agentúrami EÚ, ESFRI a ERIC. Tiež sa dotýka mobility a upozorňuje na potrebu vytvorenia dialógu o tom, ako budú môcť programy ako ERC, MSCA a ďalšie v rámci Európskeho výskumného priestoru v budúcnosti naďalej fungovať.  

Dokument Collaboration on science and innovation – A FUTURE PARTNERSHIP PAPER