Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Tohtoročné vydanie Commission´s Education and Training Monitor analyzuje a informuje o kľúčových aspektoch vzdelávania v EÚ



<img src=/education-1606960_640.png />

Európska Komisia vydala už po piatykrát správu, ktorá monitoruje a analyzuje systém vzdelania na európskej úrovni. Má za úlohu informovať o hlavných výzvach, ktorým EÚ čelí v oblastí vzdelávania mladých ľudí, akými sú napr. vysoká miera nezamestnanosti medzi mladými, pomalý ekonomický rast či migračná kríza. Vzdelanie mladých ľudí patrí medzi jednu z top priorít programu H2020. Univerzity, školy a podobné inštitúcie tvoria základ pre kvalitné vzdelanie a naštartovanie ich kariéry. Podľa slov Tibora Navracsicsa, eurokomisára pre vzdelanie, kultúru, mládež a športu je práve vzdelanie kritickým a rozhodujúcim faktorom pri prekonaní týchto výziev. O to viac dáva preto dôraz na to, aby bolo prístupné čo najväčšej skupine mladých ľudí. Komisia podporuje členské štáty v tom, aby zlepšovali svoje edukačné systémy rôznym spôsobom a kooperáciou ako je napr. program Erasmus+.

 

Čo sa týka investícií do vzdelávania, podľa posledných informácií začínajú verejné výdavky do tejto oblastí opäť rásť. V priemere narástli výdavky v EÚ o 1,1% ročne, pričom v šiestich krajinách medzi ktorými sa nachádza aj Slovensko, bol zaznamenaný rast viac ako 5%. Európska komisia vníma vzdelanie ako významný prostriedok aj pre integráciu mladých ľudí, ktorých sa týka migračná kríza. Výskum v ich prípade totiž ukázal vyššie percento skoršieho ukončenia štúdia v porovnaní s rezidentmi. Komplexná správa Európskej komisie obsahuje rozličné analýzy a ich zaujímavé grafické spracovanie skoro na sto stranách.

 

Viac informácií tu

 

Credits to pixabay.com