Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Rada Európskej únie prijala závery o opatreniach na podporu mladých výskumníkov



<img src=/chemical-laboratory-1063849_640.png />

Rada Európskej Únie prijala 29. novembra závery, ktorú budú slúžiť na podporu mladých výskumných pracovníkov a celkové zvýšenie atraktívnosti vedeckej kariéry. Závery vychádzajú z Bratislavskej deklarácie mladých výskumníkov, ktoré sa ministrom EÚ zodpovedným za výskum predložilo v lete s cieľom podporiť nové generácie výskumných a vedeckých pracovníkov, ktorí by mali byť hnacou silou európskej prosperity.

 

Hlavným cieľom Bratislavskej deklarácie bolo spopularizovať vedu pre mladých ľudí. Rovnako tak aj vytvoriť pre nich podmienky na to, aby sa už v skorom veku začali viac zaujímať o to ako funguje technika a vedecké skúmanie. Na zasadnutí Rady Európskej Únie pred pár dňami diskutovali ministri európskej dvadsaťosmičky práve o tom, ako zatraktívniť vedu a výskum. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Petra Plavčana zdôraznil, že podpora talentu je jednou z dominujúcich tém slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Carlos Moedas, Komisár pre vedu, výskum a inovácie vysvetlil, ako urobiť program Horizont 2020 atraktívnejším. Podľa jeho slov je to tiež o mentorstve, vytváraní sietí a uznaní.

 

Rada EÚ vyzýva Európsku komisiu a rovnako aj členské štáty, aby pracovali na zvyšovaní povedomia o potrebách mladých výskumníkov. Komisia by podľa ministrov mala pracovať a preskúmať možnosti toho, aby sa výskumníci dostali k informáciám o grantoch na národnej aj nadnárodnej úrovni. Hovorí sa o tom, že do roku 2020 by v ideálnom prípade malo byť v Európskej Únií o milión viac výskumníkov.

 

Viac informácií tu.

 

Credits to pixabay.com