Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Komisia prichádza s novou stratégiou výskumu a inovácií v doprave



<img src=/transport_stria_big.jpg />

Investície Európskej únie do výskumu a inovácií v oblasti ekologickejšej a efektívnejšej dopravy sa budú riadiť novou stratégiou. Návrh dokumemtu, ktorý nesie názov „Towards clean, connected and competitive mobility„, je súčasťou „balíka mobility“, ktorý Európska komisia predstavila  31. mája 2017 v Bruseli.

Stratégia sa zameriava najmä na dve hlavné oblasti: automatizáciu a konektivitu a elektrifikáciu dopravy. Tieto oblasti sú charakteristické prelomovými inováciami a významnými príležitosťami pre európsky priemysel a jeho konkurencieschopnosť. Tiež majú značný vplyv na zníženie dopadu dopravy na životné prostredie v súlade s komplexnou agendou Komisie pre mobilitu a prioritou Energetickej únie.

V dokumente je zdôraznená potreba sústrediť sa na používateľov a občanov pri tvorbe výskumnej a inovačnej stratégie v oblasti dopravy, ako aj pri mobilizácii zainteresovaných strán vo všetkých sektoroch.

Je dôležité, aby EÚ vytvorila podmienky priaznivé pre inovácie s cieľom maximalizovať vplyv investícií na výskum a inovácie.

Opatrenia Európskej komisie na modernizáciu európskej mobility

Priorita – Energetická únia a klíma

Text bol spracovaný na základe informácií z www.ec.europa.eu