Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Európska rada pre výskum (ERC) podporí 406 výskumníkov prostredníctvom tzv. ERC Starting Grant



Dňa 6. septembra 2017 oznámila Európska rada pre výskum (ERC) udelenie tzv. ERC Starting Grant (ERC štartovacie granty) pre 406 výskumných pracovníkov v celej Európe. Finančné prostriedky v celkovej výške 605 miliónov EUR umožnia výskumníkom vytvoriť vlastné výskumné tímy a presadiť svoje prevratné myšlienky. Podiel úspešných žien medzi novými uchádzačmi o granty je najväčší v doterajšej histórii ERC.

Úspešní uchádzači o grant sú charakteristickí širokou škálou tém; od výskumu v oblasti zdravia pri chronických infekciách alebo astme, riadenie katastrof, bezpečnosť sietí až po zmenu klímy. Financovaný výskum zahŕňa všetky disciplíny: fyzikálne vedy a inžinierstvo, spoločenské vedy a humanitné vedy.

<img src=/grantees_by_nationality_gender.jpg style=“display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;“ />

Tentokrát asi 40% príjemcov grantov tvoria ženy, ktoré boli úspešnejšie ako muži pri zabezpečovaní financovania (14,5% a 12,7%). Granty ERC sa udeľujú výskumným pracovníkom akejkoľvek štátnej príslušnosti so sídlom v Európe alebo ochotným presťahovať sa do Európy.

Príjemcovia grantu pochádzajú z 23 krajín Európy, pričom Spojené kráľovstvo (79), Nemecko (67) a Francúzsko (53) majú najväčšie zastúpenie. Tohtoročné vyhlasovanie počíta so 48 rôznymi národnosťami medzi príjemcami grantov, čo je najvyšší počet od založenia ERC.

Tentoraz sa 18 výskumníkov presúva do Európy, aby tu vykonávali svoje projekty financované ERC. ERC v tejto výzve dostalo 3.085 návrhov, z ktorých bolo financovaných približne 13%.

Financovanie prostredníctvom ERC Starting Grant výrazne prispieva k podpore novej generácie špičkových výskumníkov v Európe.

ERC Starting Grant sa týka podpory výskumníkov, ktorí preukážu potenciál a schopnosť samostatnej práce v oblasti výskumu. Granty sú určené pre výskumníkov od 2 do 7 rokov po ukončení PhD. Výška grantu môže dosiahnuť 1,5 mil. Eur (v niektorých prípadoch až 2 mil. Eur).

Štatistika a výsledky výzvy

Zdroj