Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Komisia nesúhlasí s navrhovaným znížením rozpočtu programu Horizont 2020



Počas podujatia, ktoré 8. septembra 2017 v Bruseli usporiadalo Science|Business, vystúpil komisár EÚ pre výskum a inovácie Carlos Moedas proti návrhu Rady EÚ, ktorý sa týka zníženia rozpočtu na rámcový program Horizont 2020 takmer o pol miliardy eur. Komisár zastáva názor, že škrty v rozpočte sú nesprávne. Nie je vraj prijateľné znižovať rozpočet na vedu, výskum a inovácie v čase, kedy EÚ prehlasuje, že chce byť svetovým lídrom pre tieto oblasti.

Návrh rozpočtu zo strany Komisie pre rok 2018 počítal s celkovým objemom finančných prostriedkov vo výške približne 160.6 miliárd EUR. Rada v júli reagovala na danú žiadosť znížením prostriedkov o 1.7 miliardy EUR. Vďaka tomu by rámcový program Horizont 2020 zaznamenal najväčšie straty.

<img src=/24917386560_0c9a697005_k.jpg style=“display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;“ />

Navrhované škrty, ktoré sa tiež stretli so silným odporom zo strany poslancov Európskeho parlamentu. Škrty zahŕňajú 46 miliónov EUR z programu satelitného navigačného systému Galileo a Egnos, 33 miliónov EUR z projektu ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) a 20 miliónov EUR z programu Copernicus – európskeho programu pre pozorovanie Zeme.

Rumunský europoslanec a spravodajca pre rozpočet Siegfried Mureşan minulý týždeň varoval, že škrty budú mať škodlivý účinok, čím ohrozia viaceré prebiehajúce výskumné projekty vrátane vytvorenia nových znalostných a inovačných spoločenstiev, ktoré pripravuje Európsky inovačný a technologický inštitút (EIT).

Zdroj