Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Jean-Claude Juncker zhodnotil stav Európskej únie



Predseda Európskej komisie, Jean-Claude Juncker, predniesol 13. septembra 2017 prejav o stave Európskej únie. Po vystúpení nasledovala diskusia, počas ktorej poslanci Európskeho parlamentu prehodnotili výsledky Európskej komisie v uplynulom roku, ako aj posúdili ciele na budúci rok.

Predseda Juncker predstavil priority v nasledujúcom roku a načrtol víziu, ako by sa mohla Európska únia vyvíjať do roku 2025. Predstavil plán pre vytvorenie jednotnejšej, silnejšej a demokratickejšej Únie. Predseda Juncker uviedol, že „vietor je späť v európskych plachtách a teraz je čas vybudovať jednotnejšiu, silnejšiu a demokratickejšiu Európu pre rok 2025.“

Vo svojom prejave upriamil pozornosť na inovácie v zmysle výraznejšieho zastúpenia a konkurencieschopnejšieho európskeho priemyslu na globálnom trhu.

Zároveň uviedol, že oznámenie Komisie k Stratégii EÚ pre priemyselnú politiku, ktoré je v súčasnosti prezentované, pomôže európskym odvetviam stať sa svetovým lídrom v oblasti inovácií, digitalizácie a dekarbonizácie. Okrem iného sa vo svojom prejave zaoberal otázkami klimatických zmien, kybernetickej bezpečnosti a obrany.

Pokiaľ ide o päť scenárov Bielej knihy, Juncker načrtol šiesty scenár a zdôraznil, že EÚ musí napriek Brexitu napredovať a stať sa jednotou.

Pokiaľ ide o budúci rozpočet EÚ, Juncker uviedol, že Komisia príde s návrhom viacročného finančného rámca (VFR) v máji 2018. Z VFR následne vzíde návrh rozpočtu 9. RP. 

Juncker navrhol zlúčenie predsedu Európskej komisie a predsedu Európskej rady do jednej funkcie, sériu inštitucionálnych zmien vrátane vytvorenia postu ministra financií EÚ.

Príhovor predsedu Komisie Junckera k stavu Európskej únie

Zdroj