Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Parlament odsúhlasil viac prostriedkov pre zamestnanosť a rast



Počas plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnilo 25. októbra 2017, poslanci odsúhlasili (414 hlasmi) uznesenie o rozpočte EÚ na rok 2018.

Podľa uznesenia Parlamentu by mal byť celkový rozpočet EÚ na rok 2018 vo výške 162.6 miliardy EUR (+ 1,2% oproti návrhu Komisie) vo forme záväzkov a 146,7 miliardy EUR (+ 0,9% oproti návrhu Komisie) v platbách.

<img src=/Parlament.jpg style=“display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;“ height=“315″ width=“470″ />

Parlament tak opätovne potvrdil svoj záväzok financovať priority Únie, ktoré sú schopné podporiť zamestnanosť a rast vo všetkých regiónoch. Týka sa na to najmä investícií v oblasti výskumu, vzdelávania, infraštruktúry, malých a stredných podnikov a zamestnanosti mladých ľudí.

Podľa Parlamentu nemôže EÚ dosiahnuť pokrok v týchto oblastiach, pokiaľ by Parlament bral do úvahy zníženie rozpočtu, ktoré bolo navrhnuté Radou EÚ. Uznesenie odmietlo navrhované zníženie rozpočtu o 750 miliónov EUR v oblasti rastu a zamestnanosti. Takéto zníženie rozpočtu by sa dotklo aj programu Horizont 2020. Parlament má v záujme naďalej posilňovať programy Erasmus +, Horizont 2020, EaSI a COSME.

Po plenárnom hlasovaní nasleduje 21 dní tzv. „zmierovacích rozhovorov“ s Radou EÚ s cieľom dosiahnuť dohodu medzi oboma inštitúciami o rozpočte pre rok 2018. Nasledovne prebehne 30. novembra 2017 ďalšie hlasovanie v Parlamente.

Tlačová správa Európskeho parlamentu