Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Výzva Science Europe k racionalizácii verejno-verejných partnerstiev vo výskume a inováciách



V kontexte príprav na nadchádzajúci rámcový program EÚ pre výskum a inovácie (ďalej len „9. RP“) zverejnil Science Business svoje politické stanovisko k verejno-verejným partnerstvám (ďalej len „P2Ps“).

Cieľom P2Ps je podporiť koordináciu a spoluprácu medzi národnými a regionálnymi výskumnými a inovačnými činnosťami, pretože zohrávajú kľúčovú úlohu pri zlepšovaní efektívnosti verejného financovania výskumu v Európe. Podľa Science Europe počet iniciatív pokrývajúcich podobné oblasti a rôzne pravidlá financovania viedli k zložitému európskemu výskumnému financovaniu. Science Business preto navrhuje riešiť túto komplexnosť a zamyslieť sa nad lepším prepojením výskumných činností na európskej, národnej a regionálnej úrovni.

Science Europe navrhuje dvojaký strategický prístup k návrhu a vyhodnoteniu budúcich P2Ps. 9. RP by mal preto uľahčiť:

  • proces „zhora-nadol“, ktorý vyčleňuje viacročné spolufinancovanie pre rozsiahle P2Ps v niekoľkých prioritných oblastiach a podporuje ich prostredníctvom strategickej agendy
  • konkurenciu medzi iniciatívami „zdola-nahor“, ktoré sú menších rozmerov a sú riadené členskými štátmi EÚ

Science Europe tiež vo svojom politickom dokumente vyzýva na racionalizáciu existujúcich P2Ps na jednotlivé oblasti, čo by malo viesť k pokračovaniu, zlúčeniu alebo ukončeniu niektorých iniciatív.
Nové aj existujúce P2Ps by sa mali hodnotiť podľa kvantitatívnych a kvalitatívnych ukazovateľov.
 
Politické stanovisko Science Europe k verejno-verejným partnerstvám a nadchádzajúcemu rámcovému programu EÚ pre výskum a inovácie

Zdroj