Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Európska komisia spúšťa skupinu pre umelú inteligenciu



<img src=/Artificial_Intelligence.jpg style=“display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;“ height=“364″ width=“520″ />

Dňa 9. marca 2018 Európska komisia oznámila, že zriaďuje skupinu pre umelú inteligenciu (AI) a za pomoci expertov začína pracovať na návrhu usmernení o etike AI, ktoré vychádzajú z vyhlásenia Európskej skupiny pre etiku vo vede a nových technológiách (EGE). EGE je nezávislý poradný orgán Európskej komisie.

V súvislosti s rozvojom technológií a ich potenciálom formovať a rozvíjať trhy sa vynára aj otázka etiky. Komisia chce preto v tejto oblasti zohľadniť výzvy týkajúce sa existujúceho rámca zodpovednosti a venovať sa otázkam ako spravodlivosť, bezpečnosť či transparentnosť. Zároveň sa však treba venovať aj otázkam, ako AI ovplyvní budúcnosť práce a právne predpisy.

Carlos Moedas, komisár EÚ zodpovedný za výskum, vedu a inovácie, upozornil, že AI sa rýchlo rozvíja od digitálnej technológie pre zasvätencov až po dynamickú technológiu s potenciálom formovať a rozvíjať trh. Popri tom však musíme hľadať odpoveď na otázku či tieto technologické zmeny podporujeme s pevnou etickou pozíciou.

Žiadosť o členstvo do expertnej skupiny pre umelú inteligenciu je možno podať do 9. apríla 2018.

Úlohou skupiny bude poskytnúť Komisii odborné poradenstvo ako vybudovať širokú a rôznorodú komunitu expertov v tzv. “európskej aliancii AI”. Skupina pomôže pripraviť realizáciu európskej iniciatívy v oblasti umelej inteligencie, ktorá by mala byť zverejnená v apríli, a do konca tohto roka podporí vypracovanie smerníc pre etický rozvoj a využívanie umelej inteligencie založených na európskej legislatíve.

Exekutíva EÚ chce v tejto oblasti zohľadniť výzvy, týkajúce sa existujúceho rámca zodpovednosti a venovať sa otázkam ako spravodlivosť, bezpečnosť, transparentnosť, budúcnosť práce, demokracia a všeobecnejšie aj vplyv AI na uplatňovanie Charty základných práv EÚ.

Komisia upozornila, že v tejto oblasti bude úzko spolupracovať s členskými štátmi EÚ najmä prostredníctvom európskej platformy národných iniciatív na digitalizáciu priemyslu, ako aj s Európskym parlamentom, Európskym hospodárskym a sociálnym výborom, Výborom regiónov a s medzinárodnými organizáciami či skupinami ako je G7.

Viac informácií:

Výzva na predkladanie žiadostí – skupina odborníkov na umelú inteligenciu
Vyhlásenie Európskou skupinou pre etiku vo vede a nových technológiách o umelej inteligencii
Výzva na predkladanie žiadostí – skupina odborníkov v oblasti nových technológií a zodpovednosti
Webová stránka Komisie o umelej inteligencii

Únia pripravuje usmernenia o etike pri využívaní umelej inteligencie (TASR)
Tlačová správa Komisie