Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Komisia zverejnila Implementačný plán pre iniciatívu European Open Science Cloud



<img src=/Cloud.png style=“display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;“ />

Dňa 14. marca 2018 zverejnila Komisia Implementačný plán pre iniciatívu „European Open Science Cloud„. Dokument vo všeobecnosti prezentuje výsledky a dostupné dôkazy z rozsiahleho konzultačného procesu, ktorý sa začal uverejnením <a href="/wp-content/uploads/buxus/DOKUMENTY/CommunicationEuropeanCloudInitiative-BuildingacompetitivedataandknowledgeeconomyinEurope.pdf>oznámenia Komisie k iniciatíve European Open Science Cloud (ďalej len „EOSC“) v apríli 2016.

Rozsiahla konzultácia so zainteresovanými stranami potvrdila intervenčnú logiku uvedenú v oznámení s hlavným cieľom vytvoriť vhodnú celoeurópsku federáciu výskumných dátových infraštruktúr s cieľom prekonať súčasnú roztrieštenosť a podporiť vznik platformy, v ktorej sa údaje ľahko ukladajú, nachádzajú, zdieľajú a rešpektujú.

Na základe konzultácií obsahuje implementačný plán prehľad šiestich konkrétnych činností pre implementáciu EOSC:

a) architektúra
b) údaje
c) služby
d) prístup a rozhranie
e) pravidlá
f) riadenie

V súvislosti s týmto programom sa v pláne uvádza aj rámec riadenia a štruktúra riadenia, ktorá vyplynula z konzultácií, ako základ pre ďalšiu diskusiu s členskými štátmi.

Dokument opisuje opatrenia prijaté v rámci jednotlivých pracovných programov Horizont 2020 na začatie implementácie EOSC. Financovanie EOSC je zabezpečené do roku 2020 prostredníctvom pracovného programu Horizont 2020 (vrátane 300 miliónov EUR na podporu rozvoja jadra EOSC a pilotného projektu open FAIR) a na základe dodatočných záväzkov zúčastnených strán, ktoré reagujú na vyhlásenie samitu EOSC.

Dokument tiež špecifikuje prepojenie na európsku dátovú infraštruktúru, ktorá je základom vysokokapacitných cloudových riešení so superpočítačovou kapacitou, ako aj rozšírenie EOSC postupným otvorením užívateľskej základne pre verejný sektor a priemysel.

V súčasnosti je dokument prezentovaný a prerokovaný s Pracovnou skupinou pre výskum Rady EÚ s cieľom čo najskoršie dokončiť rámec riadenia iniciatívy.

Iniciatíva EOSC sa stala jednou z politických priorít európskeho výskumu a inovácií. Európska vedecká komunita túto iniciatívu silne podporila prostredníctvom Deklarácie zo samitu EOSC a členské štáty EÚ prostredníctvom záverov Rady z mája 2016.

<a href=/DOKUMENTY/swd_2018_83_f1_staff_working_paper_en.pdf“>Pracovný dokument útvarov Komisie „Implementation Roadmap for the European Open Science Cloud“
EuroScience Open Forum: 9.- 14. júl 2018, Toulouse, Francúzsko