Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Najnovšie výsledky Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI)



<img src=/160606_efsi_invest_eu.jpg style=“display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;“ width=“325″ height=“210″ />

Európska komisia zverejnila údaje o čerpaní Európskeho fondu pre strategické investície (ďalej len „EFSI“) v rámci Investičného plánu pre Európu.

Cieľom Investičného plánu pre Európu je podporovať investície v záujme tvorby pracovných miest, podpory rastu a konkurencieschopnosti, plnenie dlhodobých ekonomických potrieb aj posilnenie produkčných kapacít a infraštruktúry EÚ. Prostredníctvom EFSI sú podporované investície do infraštruktúrnych projektov a malých a stredných podnikov (MSP).

EFSI bol v novembri 2017 navýšený a predĺžený až do 31. decembra 2020.

Dáta o doterajších výsledkoch EFSI na úrovni EÚ nájdete TU.

Celkové financovanie v rámci Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI) na Slovensku predstavuje sumu 487 miliónov EUR a je nastavené tak, aby mobilizovalo dodatočné investície vo výške 1,3 miliardy EUR.

Projekty infraštruktúry a inovácie:

  •     8 schválených projektov podporených z EFSI a financovaných Európskou investičnou bankou (EIB),
  •     celkové financovanie vo výške približne 450 miliónov EUR,
  •     očakávané mobilizované investície vo výške 1 miliardy EUR.

Malé a stredné podniky (MSP):

  •     5 schválených dohôd so sprostredkovateľskými bankami alebo fondmi financované prostredníctvom Európskeho investičného fondu (EIF) s podporou z EFSI,
  •     financovanie vo výške 37 miliónov EUR,
  •     očakávané mobilizované investície vo výške 267 miliónov EUR, pričom sa predpokladá, že 7 621 MSP a spoločností so strednou trhovou kapitalizáciou bude mať lepší prístup k finančným prostriedkom.

Dáta pre Slovenskú republiku nájdete TU.