Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Nové usmernenia pre členské štáty k prechodu na Open Science



Európska komisia revidovala svoje odporúčanie o prístupe k vedeckým informáciám a ich uchovávaní. Revidované usmernenie bolo zverejnené 25. apríla 2018 ako súčasť balíka digitálneho jednotného trhu a stanovuje návrh politiky otvoreného prístupu k publikáciám a údajov, ktoré môžu členské štáty EÚ zaviesť. Pôvodné odporúčanie prijaté v roku 2012 bolo potrebné revidovať v kontexte vývoja postupov a politík v oblasti Open Science, ako aj v súvislosti s novými ustanoveniami v revidovanej smernici o informáciách pre verejný sektor (PSI) a prípravou ďalšieho rámcového programu pre výskum a inovácie.

Cieľom usmernení je poskytnúť ešte lepšiu podporu vynikajúcemu výskumu v celej Európe, ktorý zase očakáva, že výsledkom budú vedecké, hospodárske a sociálne výhody pre členské štáty a Úniu ako celok. Komisia zdôrazňuje, že pokiaľ ide o čo najviac týchto výhod, je mimoriadne dôležité, aby boli politiky otvoreného prístupu koordinované v celej EÚ ako súčasť Európskeho výskumného priestoru (ERA).

Členské štáty EÚ môžu teraz použiť toto odporúčanie na stanovenie a implementáciu jasných vnútroštátnych politík, ktoré budú pokrývať všetky rôzne aspekty otvorenej vedy. Nové odporúčanie odzrkadľuje vývoj v oblastiach, ako je riadenie údajov z výskumu, technológie textovania a získavania údajov (TDM) a technické normy, ktoré umožňujú stimulačné schémy opakovaného použitia. Taktiež odráža pokračujúci vývoj iniciatívy European Open Science Cloud na úrovni EÚ.

Viac informácií:

DG Research and Innovation – News
Zdroj