Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Hodnotenie výskumu a inovácií v potravinárskych systémoch členských štátov EÚ



Stály výbor pre poľnohospodársky výskum (SCAR) a Strategická pracovná skupina pre potravinárske systémy (SWG) vykonali v členských štátoch kvalitatívne a kvantitatívne mapovanie potravín zamerané na politiky a potravinové systémy a s tým súvisiace verejné fondy pre výskum a inovácie. Ukázalo sa, že poľnohospodárstvo, výroba potravín a bezpečnosť potravín boli v posledných piatich rokoch najvýznamnejšími oblasťami, ktoré mali prospech z podpory výskumu a inovácií. Inovácie potravín a nutričné aspekty súvisiace so zdravím boli menej zastúpené. Investície do výskumu, vývoja a inovácií sa primárne nachádzajú v primárnej výrobe a odbyte, kde nižšie finančné prostriedky sú na úrovni spotrebiteľov. To odráža roztrieštený a nevyvážený charakter minulých investícií do výskumu a inovácií, rovnako ako nedostatok záujmu ďalších zainteresovaných strán (vrátane spoločnosti).

Odporúčaním je spolupráca medzi rôznymi sektormi a zainteresovanými stranami s cieľom stanoviť ciele a ukazovatele pre monitorovanie, aby bol pokrytý celý systém.

Celý dokument je k dispozícii tu.