Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Európska obranná agentúra spustila Tretiu inovačnú cenu EDA



<img src=/innovationdefenceprize_1.jpg alt=“EDA“ title=“EDA“ style=“display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;“ />

 

Európska obranná agentúra (European Defence Agency – EDA) otvorila výzvu na podávanie žiadostí pre záujemcov o účasť v súťaži o tretiu EDA cenu za inovácie v oblasti obrany – „EDA Defence Innovation Prize“.

 

Súťaž je určená pre súkromé spoločnosti a výskumné subjekty, ktoré sa venujú vytváraniu inovatívnych a prelomových technológií, produktov, procesov a službiem, ktoré aú aplikovateľné v obrannom sektore.  

 

Oblasť, ktorá bola vybraná pre tohtoročnú inovačnú cenu je „Aplikácie umelej inteligencie v oblasti obrany“ a bude obsahovať:

  • podporu nástrojov na tvorenie politík vo velení a kontrole
  • zlepšenie zhromažďovania spravodajských informácií a spracovania informácií na zdokonalenie spoločného operačného obrazu
  • podporu autonómie systémov bez posádky
  • preukázanie efektívneho využívania umelej inteligencie v komináicí s 5G a Interentom vecí

Víťazná myšlienka/koncept bude odmenený sumou 30.000 EUR.

 

Na účasť v súťaži, ktorá je otvorená pre inovátorov zo všetkých druhov priemyslu a výskumných inštitúcií v Európe, sa nevyžaduje žiadne špecifické obranné zázemie: obranní a civilní / komerční výrobcovia, veľké spoločnosti a malé a stredné podniky, spoločenstvá obranného a občianskeho výskumu. Obzvlášť je vítaná účasť aj od občianskych / komerčných inovátorov a výskumníkov.

 
Presné a detailné pravidlá súťaže a kritériá účasti sú k dispozícii tu. Uzávierka prihlášok je dňa 30. augusta 2019 (17.00 hod. bruselského času).

Víťazi cien budú oznámení najneskôr v októbri 2019. Na výročnej konferencii EDA v roku 2019 sa v Bruseli uskutoční slávnostné odovzdávanie cien.
 

V predchádzajúcej Druhej EDA cene za inováciu, sa komisia pre výber cien EDA po dôkladnom zhodnotení predložených návrhov projektov rozhodla neudeliť cenu žiadnej zo zúčastnených projektových nápadov. Dôvodom tohto rozhodnutia výberovej komisie nebola kvalita ani zásluha predložených myšlienok, ale skutočnosť, že žiadny z nich nemohol preukázať jasný prínos myšlienky projektu k obrannému problému.