Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Verejná konzultácia k zjednodušeniu pravidiel štátnej podpory v oblasti výskumu a inovácií



Európska komisia spustila verejnú konzultáciu k zjednodušeniu pravidiel štátnej pomoci. Návrh na zmenu Všeobecného nariadenia o skupinových výnimkách bude sprevádzať program Horizon Europe (alebo ešte predtým súčasný program Horizont 2020) a uľahčí spôsob, akým je možné centrálne spravované financovanie z programu Horizon Europe kombinovať s národným financovaním alebo – v prípade projektov, ktoré získali certifikát Seal of Excellence – toto centrálne spravované financovania nahradiť národným financovaním.

Všeobecné nariadenie o skupinových výnimkách (ďalej len „GBER“) umožňuje členským štátom vykonávať širokú škálu opatrení verejnej podpory bez predchádzajúceho oznámenia Komisii v oblastiach, ako je výskum, vývoj a inovácie, ochrana životného prostredia alebo podpora MSP. To znižuje administratívnu záťaž pre verejné orgány a urýchľuje poskytovanie verejnej podpory vrátane podpory poskytnutej zo štrukturálnych fondov EÚ.

S cieľom zabezpečiť, aby sa vnútroštátne fondy a fondy EÚ mohli bez problémov kombinovať v rámci nadchádzajúceho viacročného finančného rámca (2021-2027) bez toho, aby sa narušila hospodárska súťaž na vnútornom trhu, sa Komisia prostredníctvom súčasnej cielenej revízie GBER snaží (i) zlepšiť súlad medzi pravidlami financovania EÚ a pravidlami štátnej pomoci a (ii) zefektívniť kontrolu štátnej pomoci nad vnútroštátnymi fondmi vrátane fondov spoločného hospodárenia EÚ v kombinácii s programami EÚ riadenými centrálne Komisiou.

Verejná konzultácia k revízii GBER je otvorená do 27. septembra 2019!

Viac informácií:

Webový odkaz na verejnú konzultáciu k revízii GBER