Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

SAV spúšťa registráciu do programu MoRePro



<img src=/MoRePro_image_thumb.php.png style=“display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;“ />

V piatok 16. augusta 2019 sa spustila online registrácia do programu MoRePro. Následne bude možné v rámci elektronického systému vypĺňať a podať prihlášku. Konečný termín na podávanie prihlášok v rámci tohtoročnej výzvy je 27. septembra 2019.

SAV očakáva, že v rámci jednej výzvy podporia približne 10 projektov. Registračný formulár sa bude nachádzať priamo na webovej stránke programu.

Program MoRePro je mobilitným a reintegračným programom Slovenskej akadémie vied určeným  pre slovenských i zahraničných vedcov, ktorí majú záujem realizovať svoje projekty na pracoviskách SAV. Snahou je poskytnúť vedcom vhodné a motivujúce podmienky pre ich vedeckú prácu, zároveň sa však od prichádzajúcich vedcov očakáva skvalitnenie výskumného prostredia a vedeckých výstupov.

„Program MoRePro podporuje mobilitu a reintegráciu vedcov zo zahraničia. Úspešným vedcom, ktorí budu vybraní na základe dvojkolového medzinárodného hodnotenia, bude poskytnutá hrubá mzda vo výške minimálne 2 000 eur na mesiac a príspevok na výskumné aktivity. Hostiteľská organizácia dostane príspevok na režijné náklady vo výške maximálne 20 percent z príspevku na výskum,“ informovala agentúru SITA Zuzana Hrabovská z odboru vedy a výskumu Úradu SAV. Príspevok na výskumné aktivity bude predstavovať 10 000 alebo 5 000 eur na rok. Jeho výška sa bude odvíjať od toho, či pôjde o laboratórny, alebo nelaboratórny projekt. Ide o prostriedky vyčlenené z rozpočtu SAV. Projekty posúdia komisie pozostávajúce zo špičkových domácich a zahraničných vedcov, odborníkov na posudzovanú oblasť. Vybratí vedci budú mať možnosť uskutočňovať svoj projekt na pôde hostiteľskej organizácie, ktorou môže byť ktorákoľvek z vedeckých organizácií SAV. „Tá ich zamestná na dobu určitú, teda na obdobie realizácie projektu. Potrebné vybavenie poskytuje organizácia. Samozrejme, po dohode a v rámci spolupráce s inými organizáciami, môžu prichádzajúci vedci využívať vybavenie aj v iných organizáciách. Projekty môžu byť maximálne 4-ročné, s tým, že po dvoch rokoch komisia hodnotí predbežné splnenie cieľov projektu a podmienok programu, a následne projekt buď odporučí na financovanie na zvyšné dva roky, alebo sa projekt ukončí,“ vysvetlila Hrabovská.

Výzvy na podávanie prihlášok do programu MoRePro sa budú vyhlasovať každoročne. V rámci jednej výzvy sa očakáva prijatie približne 10 vynikajúcich vedcov. Viac informácií o programe a jeho podmienkach je možné nájsť na webovej stránke programu a v štatúte programu MoRePro (v prílohe článku).

Kontaktná emailová adresa pre vaše otázky: morepro@savba.sk

Viac informácií: