Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Mariya Gabriel je novou designovanou komisárkou EÚ pre portfólio „inovácie a mládež“



<img src=/Europska_komisia_2019.jpeg style=“display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;“ width=“450″ />

Novozvolená predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen predstavila svoj tím a novú štruktúru budúceho kolégia komisárov Európskej komisie. To sa bude skladať z ôsmich podpredsedov (Maroš Šefčovič je jedným z podpredsedov pre medziinštitucionálne vzťahy a pre strategický výhľad), komisárov z členských štátov EÚ, vrátane Vysokého predstaviteľa Únie pre zahraničnú politiku a bezpečnostnú politiku, ktorým sa stal Josep Borrell.

 

Podpredsedovia budú zodpovedať za najvyššie priority EÚ, ktoré sú stanovené v politických usmerneniach (Political Guidelines). Budú riadiť naše úsilie v oblasti najdôležitejších hlavných otázok, akými sú napríklad Európsky ekologický dohovor, Európa pripravená na digitálny vek, hospodárstvo, ktoré pracuje v prospech ľudí, ochrana nášho európskeho spôsobu života, silnejšia Európa vo svete a nový impulz pre európsku demokraciu. Stredobodom štruktúry nového kolégia sú samotní komisári. Budú riadiť expertízu, ktorú poskytujú generálne riaditeľstvá.

 

Oblasť vedy, výskumu a inovácií by mala spadať pod kompetencie designovanej komisárky Mariye Gabriel z Bulharska, ktorá bola navrhnutá ako komisárka pre portfólio „inovácie a mládež“. Nové portfólio tak bude spájať portfólia súčasných komisárov Tibora Navracsicsa (vzdelávanie, kultúra, mládež a šport) a Carlosa Moedasa (veda, výskum a inovácie).

 

Hlavnými úlohami novej komisárky bude okrem iného:

 

1) dosiahnuť dohodu o novom rámcovom programe Horizont Európa a zabezpečiť jeho implementáciu;

2) zabezpečiť prílev investícíi do prelomových inovácií prostredníctvom Európskej rady pre inovácie (EIC);

3) vybudovanie Európskeho výskumného priestoru (ERA);

4) dosiahnuť dohodu a podporiť navýšenie počtu študentov cez budúci program Erasmus+;

5) vytvorenie Európskeho vzdelávacieho priestoru do roku 2025;

6) podporovať excelentnosť európskych univerzít;

 

K naplneniu týchto cieľov jej bude pomáhať Generálne riaditeľstvo pre výskum a inovácie (DG RTD) a Generálne riaditeľstvo pre vzdelávanie, mládež, šport a kultúru (DG EAC). Mariya Gabriel bude tiež niesť administratívnu zodpovednosť za Spoločné výskumné centrum (JRC) Európskej komisie.

 

Viac informácií je k dispozícii tu.

 

Akým spôsobom Európsky parlament schvaľuje kolégium komisárov? Pozrite si infografiku.