Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Informačné dni SC5 H2020 „Zmena klímy, životné prostredie a využívanie zdrojov a surovín“



Výkonná agentúra Európskej komisie pre malé a stredné podniky (EASME) usporiadala v dňoch od 16. do 17. septembra 2019 v Bruseli Informačné dni ku Spoločenskej výzve SC5 „Zmena klímy, životné prostredie a využívanie zdrojov a surovín“ programu Horizont 2020. Cieľom podujatia bolo predstavenie tematických výziev na rok 2020 pracovného programu Horizont 2020 v oblasti SC5 a vytvoriť platformu pre nadviazanie partnersiev do projektových konzorcií.

Európska komisia vníma SC5 ako nástroj pre hľadanie konkrétnych riešení socioekonomických problémov spojených s globálnymi klimatickými zmenami. Témy výziev reflektujú politickú snahu o dosiahnutie udržateľnosti a obehového hospodárstva. Klimatické ciele naviac podľa Európskej komisie nebudú naplnené bez väčšieho zapojenia priemyslu. Bude potrebné vyvinúť nové nízko-uhlíkové technológie, čo bude vyžadovať dostatok surovín. Očakáva sa preto, že tlak na fosílne palivá bude nahradený tlakom na dodávku surovín a ich globálna súťaž bude narastať. V budúcnosti bude SC5 preto poskytovať širokú škálu príležitostí a bude predstavovať výraznú časť ich rozpočtu.

EASME ďalej predstavila odporúčanie pre písanie návrhov projektov, ich častí týkajúcich sa etiky, otvoreného prístupu a správy dát. Svoju prácu predstavili tiež Národné kontaktné body (NCP), CEN-CENELEC upozornil na problematiku štandardizácie a prof. Marc Van Aken (KU Leuven) sa zameral na inovácie a zaobchádzanie s vedeckými výsledkami.

Na záver EASME priblížilo praktické aspekty medzinárodnej spolupráce v projektoch.

Viac informácií: