Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Profesor Harald zur Hausen odstúpil z funkcie predsedu „Mission Board“ pre rakovinu



<img src=/32413___personal-picture-of-harald-zur-hausen.jpg alt=“Profesor“ title=“profesor“ style=“display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;“ />

 

Profesor Harald zur Hausen, držiteľ Nobelovej ceny za medicínu, informoval Európsku komisiu o svojom odstúpení z funkcie predsedu „Mission Board“ pre rakovinu.

 

Európska komisia oznámila, že prof. Harald zur Hausen vyjadril ľútosť nad tým, že sa musí vzdať funkcie predsedu Mission Board pre rakovinu. Kvôli osobným dôvodom musí profesor odstúpiť s okamžitou platnosťou. Zdôraznil však jeho pokračujúcu podporu pre misiu na zlepšenie prevencie rakoviny a jej liečby. Taktiež poskytne rade odporúčania v oblastiach jeho expertízy: etiológii rakoviny a jej prevencii.

  

Carlos Moedas, komisár EÚ pre vedu, výskum a inovácie, poďakoval profesorovi zur Hausenovi za jeho doterajšiu prácu a za prvotné kroky, ktoré uskutočnil spolu s ďalšími členmi Mission Board. Komisia teraz vymenuje nového predsedu, profesora Waltera Ricciardiho, ktorý je profesorom hygieny a verejného zdravia na Katolíckej univerzite Najsvätejšieho srdca Ježišovho v Ríme, a novú členku Dr. Bettinu Ryll, ktorá je zakladateľkou Siete pacientov s melanómom v Európe.