Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Európska komisia prijala viac ako 8.000 odpovedí v rámci verejnej konzultácie k strategickému plánu programu Horizon Europe



V priebehu dvoch verejných prieskumov zostavených na účely zdokonalenia Strategického plánu programu Horizon Europe, prijala Európska komisia (EK) viac ako 8.000 podnetov, ktoré upriamujú pozornosť predovšetkým na udržateľné riešenia a jednoduchšie pravidlá.

 

Prvá časť prieskumu, ktorá prebehla od 28. júna 2019 do 4. októbra 2019, sa zaoberala hlavnými strategickými smermi podpory výskumu a inovácií počas prvých štyroch rokov fungovania rámcového programu, ako aj charakteristikou očakávaného účinku a záležitosťami medzi klastermi a intervenčnými oblasťami, ktoré by mali byť v programe Horizon Europe pokryté. V rámci prvej časti prieskumu bolo doručených 6.806 odpovedí z 99 krajín vrátane všetkých členských krajín EÚ, podnety z ktorých vytvárajú 87% odpovedí. Najviac podnetov bolo doručených z univerzít a výskumných organizácií (viac ako 50%), približne 15% z obchodných a priemyselných odvetví, 7% z mimovládnych organizácií, 6% z ostatných orgánov verejnej moci a 3% podnetov bolo podaných medzinárodnými organizáciami. EK sa vyjadrila, že respondenti preukázali širokú podporu cieleným účinkom a prioritám zmienených v dokumente o smerovaní. Zároveň poukazovali na dôležitosť výskumu a inovácií, ktoré prispievajú k udržateľným riešeniam a to najmä v spojitosti s klimatickými zmenami.

 

Druhá časť prieskumu prebiehala od 31. júla 2019 do 4. októbra 2019 a zameriavala sa na implementačnú stratégiu programu Horizon Europe. V tejto časti prijala EK 1.550 podnetov zo 64 krajín vrátane všetkých členských krajín EÚ, z ktorých je registrovaných až 88% odpovedí. Rovnako ako v prvej časti prieskumu, aj v druhej časti registruje EK až 40% podnetov z univerzít a výskumných organizácií, 35% z obchodných a priemyselných odvetví, 9% od orgánov verejnej moci, 6% z mimovládnych organizácií a napokon 2% z medzinárodných organizácií. Na základe odpovedí druhej časti verejnej konzultácie EK skonštatovala, že respondenti ocenili zjednodušujúce opatrenia dosiahnuté v programe Horizont 2020, ale poukázali tiež na priestor pre ďalšie zlepšenia naprieč celým životným cyklom projektov, ako napríklad menej komplexné výzvy, jednoduchšie predlohy žiadostí, zdokonalenie spätného hodnotenia, dodatočné vylepšenie IT systému a vylepšenia v rámci Funding and Tenders Portal. 

 

Európska komisia zároveň oznámila, že detailná analýza výsledkov oboch prieskumov podlieha procesu hlbšieho spracovania a bude zahŕňať tiež výstupy zo zasadnutí a stretnutí organizovaných počas podujatia Research and Innovation Days 2019, ktoré sa uskutočnili v termíne od 24. do 26. septembra 2019 v Bruseli. Kompletný výstup z verejnej konzultácie bude k dispozícii koncom októbra a bude informovať o ďalšom procese strategického plánovania programu Horizon Europe.

 

Viac informácií: