Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Záverečná správa MLE zameraná na integritu výskumu



Európska komisia zverejnila na stránke Observatória pre výskum a inovácie (Research and Innovation Observatory) záverečnú správu „Mutual Learning Exercises“ (MLE) zameranú na integritu výskumu.

 

MLE, alebo cvičenia vzájomného učenia, sa zameriavajú na špecifickú výzvu v oblasti výskumu a inovácií, ktorá je predmetom záujmu niekoľkých členských štátov EÚ a pridružených krajín a využívajú praktickú výmenu osvedčených postupov založenú na projektoch. MLE sa uskutočnil prostredníctvom nástroja na podporu politiky (Policy Support Facility, PSF) rámcového programu Horizont 2020, ktorý podporuje členské štáty a krajiny pridružené k programu Horizont 2020 pri reforme ich vnútroštátnych systémov vedy, technológií a inovácií.

 

Projekt MLE zameraný na integritu výskumu, ktorý tvorí základ tejto správy, sa uskutočnil v období od júla 2018 do júna 2019 pod dohľadom špecializovaného panela PSF zloženého zo štyroch nezávislých odborníkov a dvanástich členských krajín EÚ. Záverečná správa zahŕňa nasledovné štyri odporúčania na riešenie výziev integrity výskumu:

  • Definovanie vnútroštátnej štruktúry a postupov výskumu;
  • Dosiahnutie prijatia integračných politík verejnosťou a vytvorenie priestoru pre vzájomné učenie sa a diskusiu;
  • Spolupráca výskumných organizácií na národnej a medzinárodnej úrovni;
  • Vytvorenie výskumnej kultúry podporujúcej zodpovedný výskum.

 

Integrita výskumu je základom excelentného výskumu a základným kameňom spoločenskej dôvery vo výskumných pracovníkoch a výskumné inštitúcie. Posilnenie integrity výskumu v celej Európe je nanajvýš dôležité na zabezpečenie vysokej kvality vedy, vrátane reprodukovateľnosti výsledkov výskumu, a na zabezpečenie plodného vzťahu medzi vedou a spoločnosťou. Cieľom MLE je preto zamerať sa na zdieľanie a výmenu vnútroštátnych postupov týkajúcich sa pokroku v oblasti integrity výskumu.

  

Viac informácií: