Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Predbežné výsledky ERC Starting Grants 2020 výzvy



Európska rada pre výskum (ERC) uverejnila predbežné informácie k výzve na predkladanie žiadostí o granty pre začínajúcich výskumných pracovníkov (tzv. „ERC Starting Grants 2020 call“), ktorá bola uzavretá dňa 16. októbra 2019.

 

V tohtoročnej výzve bolo prijatých 3 271 žiadostí, čo je viac ako 5 % nárast v porovnaní s minuloročnou výzvou. Najvyšší počet projektov bol podaný v oblasti fyzikálnych vied a inžinierstva (1 415), nasledovaný spoločenskými a humanitnými vedami (943) a prírodnými vedami (913). Tento rok zároveň mierne klesol počet žiadostí predložených ženami na 38 %, v porovnaní s 39 % v minulom roku.

 

Čo sa týka financovania projektov, ERC zo svojho rozpočtu v roku 2020 vyčlenila 677 miliónov EUR na približne 455 grantov pre začínajúcich výskumníkov.

 

V súčasnosti prebieha vyhodnocovanie jednotlivých návrhov, pričom úspešné projekty budú vyhlásené v lete 2020.

 

Cieľom grantov ERC Starting grantov je podporiť talentovaných výskumníkov v začiatkoch ich profesionálnej kariéry. Granty ERC sú poskytované vo všetkých oblastiach výskumu a operujú na princípe „bottom-up“ bez vopred stanovených tém či priorít. Uchádzať sa o granty ERC môžu výskumníci s 2 – 7 ročnou praxou od ukončenia doktorandského štúdia, s perspektívnymi vedeckými výsledkami a s excelentným výskumným projektom.

 

 

Viac informácií:

Správa ERC

ERC Starting Grants