Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

EÚ navyšuje finančné prostriedky programu Erasmus+ na rok 2020



<img src=/Erasmus__Logo.svg.png style=“display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;“ />

Európska únia navýšila rozpočet pre program Erasmus+ v roku 2020 o 12 % v porovnaní s rokom 2019, čo otvorí ešte viac príležitostí pre mladých Európanov na štúdium a odbornú prípravu. Rozpočtové obdobie roku 2020 je posledným obdobím súčasného (2014 – 2020) programu EÚ na podporu vzdelávania, odbornej prípravy, mládeže a športu v Európe, pričom celkový budúcoročný rozpočet pre jednotlivé výzvy bude približne 3,2 mld. EUR.

 

Súčasťou výzvy na predkladanie žiadostí v roku 2020, ktorú nedávno zverejnila Európska komisia, je aj druhý pilotný projekt Európskych univerzít (European Universities) a zapojenie tiež študentov z Afriky v rámci africko-európskej aliancie pre udržateľné investície a pracovné príležitosti (Africa-Europe Alliance for Sustainable Investment and Jobs).

 

Do výzvy sa môže zapojiť ktorýkoľvek verejný alebo súkromný subjekt, resp. skupina subjektov aktívna v oblasti vzdelávania, odbornej prípravy, mládeže a športu. Európska komisia zároveň zverejnila programovú príručku Erasmus+ vo všetkých oficiálnych jazykoch EÚ, v ktorej sú detailne uvedené všetky otvorené výzvy v rámci vyššieho a odborného vzdelávania a prípravy, školského vzdelávania, vzdelávania dospelých, mládeže a športu v rámci programu Erasmus+ v roku 2020.

 

Erasmus+ je program EÚ v oblasti mobility a nadnárodnej spolupráce v oblasti vzdelávania, odbornej prípravy, mládeže a športu na obdobie 2014 – 2020. Súčasný program, ako aj jeho nástupca, ktorý nadobudne účinnosť v roku 2021, zohrávajú kľúčovú úlohu pri realizácii Európskeho vzdelávacieho priestoru do roku 2025. Cieľom programu Erasmus+ je uľahčiť prístup k programu pre účastníkov zo všetkých prostredí, s osobitným zameraním na občanov so sociálnym, ekonomickým, fyzickým alebo geografickým znevýhodnením.

 

V máji 2018 navrhla Európska komisia zdvojnásobiť rozpočet Erasmus+ tak, aby dosiahol výšku 30 mld. EUR v nasledujúcom programovom období 2021 – 2027, čo umožní zahraničnú skúsenosť až 12 miliónom občanom.

 

Viac informácií: