Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Európsky dvor audítorov zverejnil správu k spoločným podnikom EÚ v oblasti výskumu a inovácií



Európsky dvor audítorov (ECA) zverejnil 14. novembra 2019 správu k všetkým doterajším spoločným podnikom EÚ, pričom v stanovisku sa píše, že finančné transakcie boli bezproblémové a potvrdil pozitívne výsledky vykázané v predchádzajúcich rokoch.

Spoločné podniky (JU) sú verejno-súkromné ​​partnerstvá EÚ s priemyslom, výskumnými skupinami a členskými štátmi, ktoré boli zriadené na vykonávanie konkrétnych projektov a politík v oblasti výskumu a inovácií. Sedem spoločných podnikov v súčasnosti vykonáva konkrétne akcie v rámci programu Horizont 2020, zatiaľ čo spoločný podnik „Fúzia pre energiu“ (F4E) bol zriadený s cieľom zúčastniť sa na projekte Medzinárodný termonukleárny experimentálny reaktor (ITER). V roku 2018 prispela EÚ ako verejný partner do rozpočtu spoločných podnikov v roku 2018 2,2 miliardy EUR, čo je približne 1,5% z celkového rozpočtu EÚ. Súkromní partneri poskytujú nepeňažné príspevky na prevádzkové činnosti a hotovostné príspevky na administratívne náklady.

„Spoločné podniky môžu zlepšiť prepojenie medzi výskumom a spoločenským rastom a priblížiť inováciu trhu,“ uviedol Ildikó Gáll-Pelcz, člen Európskeho dvora audítorov zodpovedný za audit. „Náš audit za rok 2018 potvrdzuje, že ich finančné hospodárenie je zdravé, ale robíme rôzne pozorovania, aby sme naznačili oblasti, ktoré je potrebné zlepšiť, pokiaľ ide o nepeňažné príspevky, vnútornú kontrolu, správu grantov a fluktuáciu zamestnancov.“

Viac informácií:

Výročná správa ECA k spoločným podnikom za rok 2018