Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Rozpočet EÚ na rok 2020: Rada a Parlament dosiahli dohodu o výške rozpočtu EÚ na rok 2020



Rada EÚ a Európsky parlament sa dňa 18. novembra 2019 dohodli na výške rozpočtu Európskej únie na rok 2020, ktorý sa výrazne zameriava na rast a konkurencieschopnosť, ochranu klímy a iné priority EÚ, ako je bezpečnosť a riadenie migrácie.

 

Celkové záväzky sú stanovené vo výške 168,7 mld. EUR. Jedná sa o nárast v hodnote 1,5% v porovnaní s upraveným rozpočtom na rok 2019. V rámci výdavkových stropov viacročného finančného rámca na roky 2014 – 2020 zostalo k dispozícií 1,5 mld. EUR, čo umožňuje Európskej únii reagovať na nepredvídateľné potreby.

 

Celková výška platieb je 153,6 mld. EUR, čo predstavuje nárast o 3,4% v porovnaní s rokom 2019. Tento nárast odráža pokračujúcu implementáciu programov rokov 2014 – 2020 v plnej miere. Cieľom je zabezpečenie včasných platieb príjemcom počas nasledujúcich rokov a zabránenie výraznej akumulácií žiadostí o platby, najmä v súvislosti s politikou súdržnosti.

 

Dohodnuté údaje sú založené na predpoklade, že sa Spojené kráľovstvo sa bude aj naďalej naplno zúčastňovať na financovaní a implementácií rozpočtu Európskej únie na rok 2020.

 

Európska únia si stanovila cieľ vyčleniť minimálne 20% výdavkov na ochranu klímy v období rokov 2014 – 2020. Na splnenie tohto cieľa sa Európsky parlament a Rada EÚ dohodli na zvýšení opatrení súvisiacich s klímou vo viacerých oblastiach, ako sú výskum a vývoj (Horizont 2020), dopravná a energetická infraštruktúra (Nástroj na prepájanie Európy – CEF) a vonkajšia činnosť EÚ. Ďalšie finančné prostriedky boli pridelené do programu EÚ LIFE, ktorý bude mať k dispozícii 590 mil. EUR a do Európskej environmentálnej agentúry na nábor šiestich nových zamestnancov na podporu boja proti klimatickým zmenám.

 

Medzi ďalšie dôležité prvky dohody o rozpočte EÚ na rok 2020 patria:

  • S cieľom podpory rastu a konkurencieschopnosti sa vyčlenilo 25,3 mld. EUR na programy v rámci konkurencieschopnosti pre rast a zamestnanosť. Zahŕňa to viac finančných prostriedkov na program Horizont 2020 (celkovo 13,5 mld. EUR), európske systémy satelitnej navigácie EGNOS a Galileo (1,2 mld. EUR) a na energetickú časť Nástroja na prepájanie Európy (1,3 mld. EUR). Program Erasmus+ dostane 2,9 mld. EUR na podporu výmenných pobytov mládeže.
  • S cieľom bojovať s nezamestnanosťou mladých ľudí v najviac postihnutých regiónoch bola stanovená suma vo výške 145 mil. EUR pre iniciatívu na podporu zamestnanosti mladých ľudí.
  • V otázkach migrácie a bezpečnosti bolo Fondu pre azyl, migráci a integráciu fondu vyčlenených 949 mil. EUR, konkrétne na riadenie migrácie vrátane podpory členských štátov v prvej línii. Fond pre vnútornú bezpečnosť dostane 501 mil. EUR. V porovnaní s rokom 2019 sa poskytne dodatočné financovanie pre viacero agentúr, okrem iného na nových zamestnancov, ktorých bude prijímať agentúra FRONTEX (+191), Európsky podporný úrad pre azyl (+82), Europol (+24) a Európska prokuratúra (+10). Eurojust dostane dodatočných 3,7 mil. EUR.
  • Posilnili sa nástroje vonkajšej činnosti EÚ s cieľom pokryť príspevok EÚ v rámci prísľubu Sýrii, ktoré boli dohodnuté počas tretej konferencie o Sýrii v Bruseli a na boj so základnými príčinami migrácie prostredníctvom časti trustového fondu EÚ pre Afriku zameranej na Severnú Afriku.
  • Rovnako ako v rokoch 2018 až 2019 boli predvstupové fondy pre Turecko výrazne znížené v porovnaní s návrhom rozpočtu predneseným Európskou komisiou (-85 mil. EUR), a to vzhľadom na to, že sa Turecko vzdialilo od hodnôt EÚ. Na druhej strane bolo poskytnutých viac finančných prostriedkov pre krajiny západného Balkánu.

Ďalšie kroky:

 

Parlament a Rada majú od 18. novembra 2019 14 dní na formálne schválenie dosiahnutej dohody. Očakáva sa, že Rada ju schváli 25. novembra 2019. Hlasovanie v Európskom parlamente je naplánované na 27. novembra 2019.

 

Viac informácií: