Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

EuroHPC vyhlásil prvú výzvu pre obstaranie európskych superpočítačov svetovej triedy



<img src=/EuroHPC_images.jpeg style=“display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;“ width=“450″ />

 

Spoločný podnik pre európsku vysokovýkonnú výpočtovú techniku (EuroHPC) vyhlásil tendrovú výzvu pre obstaranie troch špičkových superpočítačov s predexaflopovou výkonnosťou, ktoré budú umiestnené vo Fínsku, Španielsku a Taliansku.

 

Obstaranie superpočítačov zahŕňa nákup, dodávku, inštaláciu, ako aj hardvérovú a softvérovú údržbu týchto troch supepočítačov s predexaflopovou výkonnosťou, schopných výkonu sto miliónov miliárd (alebo 10 na sedemnástu) výpočtov za sekundu.

 

Cieľom tejto tendrovej výzvy pod označením SMART 2019/1084 je podporiť európsky výskum a inovácie poskytnutím infraštruktúry svetovej úrovne, ktorá bude dostupná pre používateľov z akademickej obce, priemyslu a malých a stredných podnikov a verejného sektora. Tieto nové európske superpočítače podporia aj rozvoj vedúcich vedeckých, verejných a priemyselných aplikácií v mnohých oblastiach vrátane osobnej medicíny, bioinžinierstva, predpovedania počasia a boja proti zmene klímy, objavovania nových materiálov a liekov, prieskumu ropy a plynu, navrhovania nových lietadiel, automobilov a inteligentných miest.

 

Spoločný podnik pre európsku vysokovýkonnú výpočtovú techniku (EuroHPC) je najnovším spoločným podnikom, ktorý zriadila Rada EÚ v novembri 2018. Ide o spoločnú iniciatívu EÚ a ďalších európskych krajín s cieľom vytvoriť v Európe špičkový superpočítačový ekosystém.

 

Celková odhadovaná hodnota výzvy je 415 910 000 EUR. Uzávierka výzvy je 3. januára 2020 o 17:00 (CET). Všetky informácie týkajúce sa špecifikácií tendrovej výzvy spoločne s podpornými dokumentami sú uverejnené na určenej webstránke elektronických tendrov EÚ – eTendering.

 

Špičkové superpočítače budú umiestnené v 8 štátoch EÚ. Hostiteľskými mestami sú Sofia (Bulharsko), Ostrava (Česko), Kajaani (Fínsko), Boloňa (Taliansko), Bissen (Luxembursko), Minho (Portugalsko), Maribor (Slovinsko) a Barcelona (Španielsko).

 

Viac informácií: