Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Mariya Gabriel, nová komisárka pre výskum, inovácie, vzdelávanie, kultúru a mládež



Dňa 1. decembra 2019 sa úradu ujalo nové kolégium komisárov Európskej komisie pod vedením predsedníčky Ursuly von der Leyen a to symbolicky, v deň desiateho výročia od vstupu do platnosti Lisabonskej zmluvy. Pozíciu komisárky pre výskum a inovácie prevzala Mariya Gabriel z Bulharska.

 

Mariya Gabriel je bývalou komisárkou pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť a počas nastávajúceho 5-ročného obdobia bude pokrývať výskum, inovácie, kultúru, vzdelávanie a mládež. Najdôležitejšou výzvou novej komisárky bude zabezpečiť, aby vzdelávanie, výskum a inovácie pomáhali plniť ambície a širšie ciele Európskej komisie.

 

V oblasti výskumu a inovácií bude úlohou Mariye Gabriel pracovať na konečnej dohode a úplnej implementácii budúceho rámcového programu Horizont Európa, a tiež na dobudovaní skutočného Európskeho výskumného priestoru, v spolupráci s členskými štátmi.

 

V tejto náročnej úlohe jej bude poskytovať podporu Generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre výskum a inovácie (DG RTD) a Generálne riaditeľstvo pre vzdelávanie, mládež, šport a kultúru (DG EAC). Komisárka pre výskum, inovácie, kultúru, vzdelávanie a mládež bude pôsobiť pod vedením výkonných podpredsedov Margaritis Schinas (Podpora nášho európskeho spôsobu života) a Margrethe Vestager (Európa pripravená na digitálny vek).

 

Viac informácií: