Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Odporúčania EARTO pre politiky výskumu, vývoja a inovácii po roku 2020



Európska asociácia výskumných a technologických organizácií (European Association of Research and Technology Organisations, EARTO) predstavila svoje odporúčania pre tvorbu európskych politík zameraných na výskum, vývoj a inovácie po roku 2020, teda po ukončení ôsmeho rámcového programu Horizont 2020.

 

EARTO je medzinárodnou asociáciou združujúcou viac ako 350 výskumných a technologických organizácií (RTOs) z 29 krajín Európy a sveta. Úlohou EARTO je podporovať a hájiť záujmy RTOs v rámci Európy posilňovaním ich profilu a postavenia ako kľúčových hráčov v povedomí osôb s rozhodovacou právomocou v EÚ. S týmto cieľom EARTO pravidelne publikuje odporúčania pre tvorbu európskych politík vo forme správ, ktorými sa snaží o zabezpečenie čo možno najlepšieho prispôsobenia výskumných, rozvojových a inovačných programov záujmom RTOs.

 

Najnovšia správa EARTO zahŕňa štyri odporúčania pre budúce výskumné a inovačné politiky:

 

  1. Zvýšenie verejných investícií do výskumu, vývoja a inovácií na regionálnej úrovni, národnej úrovni a úrovni EÚ a zabezpečenie efektívnej doplnkovosti financovania cez synergie.
  2. Posilnenie medzinárodnej spolupráce zabezpečením financovania strednodobého strategického predkonkurenčného rozvoja technológií a podpory kontinuity verejno-súkromných partnerstiev najmä v rámci II. piliera programu Horizont Európa.
  3. Podpora európskeho výskumného a inovačného ekosystému v rámci strategických hodnotových reťazcov, podpora spoločného technologického rozvoja a zavádzanie inovatívnych produktov a služieb v priemysle čo vyžaduje vypracovanie ambicióznej stratégie EÚ v oblasti technologických infraštruktúr, cielenú podporu pre malé a stredné podniky a podporu technologických start-upov (vrátane podpory Európskej rady pre inovácie).
  4. Zabezpečenie správnych rámcových podmienok na stimuláciu spoločného vytvárania vedomostí a technológií v Európe a zabraňovanie vytváraniu nežiaducich regulačných prekážok, ktoré bránia európskej inovačnej kapacite. V tejto súvislosti je potrebné podporovať vyvážený prístup medzi politikami EÚ v oblasti otvorenej vedy a duševného vlastníctva so zameraním na optimálne šírenie a využívanie výsledkov výskumu.
  5.  

Odporúčania EARTO boli predstavené s cieľom prispieť k rozhodovaciemu procesu o rozpočte budúceho rámcového programu Horizont Európa, ktorý bude najdôležitejším nástrojom na dosiahnutie ambicióznych cieľov EÚ. Európske politiky v oblasti výskumu, vývoja a inovácií po roku 2020 budú kľúčovými pri budovaní prosperujúcej, bezpečnej, inkluzívnej a udržateľnej budúcnosti pre ďalšie generácie.

 

 

Viac informácií:

Odporúčania EARTO

EARTO