Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Zasadnutie Rady pre konkurencieschopnosť, časť výskum a vesmír



Dňa 29. novembra 2019 sa v Bruseli uskutočnilo zasadnutie Rady pre konkurencieschopnosť (COMPET Council) venované výskumu a vesmíru. Celodennému rokovaniu predsedala fínska ministerka hospodárskych záležitostí Katri Kulmuni a zasadali ministri členských štátov EÚ vrátane komisára EÚ pre výskum a inovácie, Carlosa Moedasa a komisárky pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a rovnosť pohlaví, Věry Jourovej. Slovenskú republiku na zasadnutí reprezentovala štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Oľga Nachtmannová.

 

V prvej časti zasadnutia venovanej vesmíru Rada EÚ prijala závery k dokumentu „Kozmické riešenia pre udržateľnú Arktídu“, ktorý poukazuje na význam kozmickej infraštruktúry, údajov a služieb pre arktickú oblasť, najmä na účely monitorovania klimatických zmien a pri zabezpečovaní hospodársky, sociálne a environmentálne udržateľného rastu v tejto oblasti. V rámci diskusie k téme podpory udržateľného kozmického hospodárstva štátna tajomníčka Oľga Nachtmannová vyzdvihla dôležitosť vesmírnych infraštruktúr, ktoré vytvárajú nové príležitosti na vývoj inovatívnych produktov, služieb a procesov, čím zvyšujú pridanú hodnotu vo vesmírnych ako aj v iných sektoroch hospodárstva a prispievajú tak k transformácii globálnej ekonomiky.

 

Počas pracovného obeda sa diskutovala potreba zvyšovania investícií súkromného sektora do výskumu a inovácií a úlohe nastávajúceho rámového programu Horizont Európa v súvislosti s týmto procesom.

 

V druhej časti zasadnutia venovanej výskumu bola Rada vyzvaná k vyjadreniu svojho postoja k budúcemu výskumnému a vzdelávaciemu programu Euratom, ktorý dopĺňa program Horizont Európa, avšak nedosiahla čiastočnú dohodu o všeobecnom smerovaní k návrhu legislatívneho aktu, vzhľadom na skutočnosť, že Zmluva o Euratome si vyžaduje jednomyseľné prijatie. Schválenie zablokovali Rakúsko a Luxembursko, ktoré žiadajú z textu vypustiť všetky prepojenia medzi výskumom a vzdelávacími aktivitami v oblasti jadrovej energie a klimatickou neutralitou, následne po čom predsedníctvo naznačilo svoj zámer vydať správu o pokroku k záležitosti.

 

V rámci legislatívneho balíka budúceho rámcového programu Horizont Európa Rada dospela k čiastočnej dohode o všeobecnom smerovaní k častiam, ktoré neboli schválené v rámci dohody o programe Horizont Európa a to k úvodným ustanoveniam a k prílohe IV zaoberajúcej sa synergiou programu s ďalšími aktivitami EÚ.

 

Zároveň boli na Rade prijaté závery k návrhu Nariadenia o Európskom inovačnom a technologickom inštitúte (EIT) v prepracovanom znení. Jednou z najdôležitejších tém bola otázka časovej neutrality týkajúcej sa EIT a tzv. znalostných a inovačných spoločenstiev (Knowledge and Innovation Communities, KICs), pri ktorej vznikol nesúlad medzi jednotlivými členskými štátmi a predsedníctvom, pričom predsedníctvo rozhodlo o pridaní článku 28, ktorý bude zahŕňať doložku o preskúmaní. Ministri taktiež vzali na vedomie správu o pokroku k Strategickej inovačnej agende EIT.

 

Na záver Rada schválila závery k aktualizovanej stratégii EÚ k biohospodárstvu. V záveroch Rada vyjadruje podporu doplnenej stratégii biohospodárstva EÚ a odporúčaniam Európskej komisie o potrebe zavádzania biohospodárskych aktivít v celej Európe.

 

Zasadnutie Rady pre konkurencieschopnosť dňa 29. novembra 2019 bolo poslednou radou pre už bývalého komisára pre výskum a inovácie Carlosa Moedasa. Od 1. decembra 2019 ho v úrade nahradila bulharská komisárka pre výskum, inovácie, kultúru, vzdelávania a mládež, Mariya Gabriel.

 

Viac informácií: